Utan Jax!


Kalla mig gärna larvig men jag kan räkna nätterna jag sovit utan Jax på en hand.. Inte mer! Idag blir det en till natt.. Lämnade Jax ute på Beteby idag och han med en hel del träning också.. Unghundarna gick fint, körde dem i rundfålla! Los fick börja passet med att gå in själv och gå runt dem.. Som fålla ut på ett VP ungefär, jag vill att han ska vara helt trygg att gå nära djur och det var inga problem. Sedan tog vi ut dem i hagen och dey enda jag kan säga är: WOW! FinafinafinafinaFINA Lossen..

Miche körde igenom alla "stora" hundar. Ben o Rex är fina och Beat han tar sig allt mer.. Håller tummarna för att han sköter sig i helgen..

Sedan var det Jax tur. Han fick hämta och han är så duktig.. Han har otroligt lagoma hämtbågar, slår  ut vid behov och är bara så rätt! Han var lite såå att han gick o väntade på ett flankerngskommando i drivningen man jag lät honom bara få jobba på och då släppte det. Han gick en bana i naturhagen och jag gick inte med hela vägen så vi närmar oss IK-2 styrning! Spännade! Om någon kunde vara så snäll att vissla lite på min hund nu när jag är borta så skulle han kanske kunna starta några IK-2or i slutet på sommaren eller i början på hösten.. Glad i min hund idag!

Därför bjuden jag på två nostalgi bilder från sommaren 2008!

Ovan: Jaxen med sina öron



Kärlek ivarje fall från Jax sida, Beat han ser mer lidande ut!

FOTO: Sara Nilsen 


Alla hundar går bra!

Igår var en sån där dag då alla hundar gick sååå bra. Tränade igenom Jax, Los, Gadd & Bett alla skötte sig fint, lugna (tills en viss person blandade sig i..) lyhörda och med fina attityder. Senare värmnde jag upp Beat för Miche (de ska ju på tävling i helgen.. 4 IK-2 starter) Beat fick öva på att stopp vissla betyder släng dig i backen dikekt, inte snart! Vi övade också att framåt betyder gå upp lugnt och balancerat inte i galopp! Men det ger resultat, han är ju bara så envis och mycket.. Vill såå att det ska gå bra i helgen som kommer! 

På kvällen våldgästade vi Kristina och hennes får! Los syskon träning stog på schemat. Tim, Jim och Ayla, bilder kommer någon gång jag lyckas träffa den när det inte regnar. Jag är såå otroligt imponerad av hundarna i den kullen.. Otroligt fina hundar, jämna, otroligt lyhörda utan att tappa någon kraft mot djur - underbart! Man blir sååå glad av att se dem, alla förarna jobbar på bra och de kommer alla bli suveräna vallhundar!

Här hemma är det nedräkning! Söndag morgon bär det nämligen av till Grekland eller närmare bestämt Kreta! Underbart ska det bli, verkligen underbart! Sol, bad o värme! Så idag ska jag shoppa lite sommar saker!

Bjuder på två hästbilder nu när jag skrev så mkt om hund.. Det blir väll bra!


 
Finaste bästaste Vendi i värmningen på Färjestad i måndags.. Tobbe "Flash" sitter i vagnen!
(vi var nämlingen på 24h trav i måndags, tre hästar till start, jag var hemma halv åtta dagen efter)


Det är något visst med Mamma och föl! Här underbart snälla Evita Zoot med sin lilla 1½ veckors gamla Veam's Eclipse ett nyfiket o piggt och otroligt feminint litet stoföl 
 


Hemma helg och ont i halsen hund!

Helgen spendarade jag coh Jax hemma i Huddinge. Fredagskvällen bjöd på Bonce sista föreställning! Gud så bra det var. Lödagen blev det shopping med Mamma o Johanna och sedan bar det av till Stockholms Södra BK för promenad o träning! Ja ni läste rätt! Sandra och Jax på en brukshundsklubb, det var inte igår! 

Tränade lite allt möjligt, men Jax är lite ringrostig men vi kommer igen! Blir mer o mer lydnadssugen, vi får se hur långt ambitionen räcker.. 



Bus hundar, Jax Hozz o Pärlan!


Hozz jagar Jax och Pärlan jagar Hozz


Blöta odjur om samma pinne


Söndagen firades det fördelsedag. Nämligen min! 24 år - det känns mycket! Tack alla!


Sandra o tårtan!


Lite dramatik också. Min bror kom förbi o hämtade upp Jax för en promenad. Snäll bror man har! Han skötte sig fint (Jax alltså) o fick springa lite på ett fält med en pinne och så tvärstopp. Pinnen fastnar i marken och Jax får den snett ner i halsen samt fastkilad mellan tänderna. Min bror håller huvudet kallt och tar bara bort pinne och Jax är som vanligt igen efteråt! Vi kollar i halsen när han kommer tillbaka men ser bara lite rött.. 

Senare märker jag på Jax att han inte är helt ok, spänd och orolig! Kikar då ner i halsen på honom med ficklampa och ser ett sår, inte så djupt men ändå ett sår! I halsen på min bästaste hund. Jax var klart smärtpåverkad och tyckte synd om sig själv.. Jag satt som en hönsmamma hela vägen hem till Norrköping och ville ha koll på honom. La han sig ner i bilden (vilket han ALLTID) gör blev jag nervös och var tvungen att kolla till honom. Väl hemma tempade jag honom men som tur var ingen feber. Tänkte att han skulle få mat men där tog det stopp! Han stog och kollade på skålen, sedan på mig och så satte han sig ner o bara tittade på mig med sorgsna bärnstens ögon.. Suck! Han behöver ju varenda gram på kroppen.. Så jag blötte upp maten i kokande vatten (det går fortare och blir mojsigare).. Blandade med majsvälling så han kunde surpla i sig det! Nu gick maten ner! Nu är han bra i halsen och äter som han ska men fy så orolig man blir! Springa med pinnar är FARLIGT!

Underbara underverk!

Igår kom mamma och hennes Thomas för att hämta mig. På vägen hem stannade vi till hos Jax-Alva valparnan.. De är nu 4½ vecka och helt bedårande men så busiga. De har redan på riktigt kelpie vis lärt sig att ta sig ur sin hage så nu mera är hela hallen deras. Mamma Alva är så härlig med dem, det värmer i hjärtat att se henne!

Det är fortfarande otroligt jämna och det är svårt att se några stora skillander i sätt och karaktär. Ingen är tillbakadragen eller mjuk alla är mer eller mindre galna, precis som de ska vara.

Hane 1 "Lill-Jax" är otroligt härlig, busig framåt och lite stökig med sina syskon. Smög fyra steg över köksgolvet!
Hane 2 "Mörka hanen" Känns balancerad och trygg, för dagen lugnast av hanarna, mest klassisk utseende på!
Hane 3 "Mr Terrier" För dagen helt sjukt busig, kastade sig upp i Thosas famn när vi kom och var helt enkelt överallt!
TiK 1 "Mörka tiken" Tog det för dagen ganska lugnt, somnade sött i min mammas hand
Tik 2 "Blå tik" Var för dagen vädigt lagom, pussig och glad
Tik 3 "Ljusa tiken" Ganska lugn, somnade sött i Anitas famn och proterserade högljutt om någon av syskonen trampade på henne..
Tik 4 "Spindel" Var för dagen hon som gick längst i väg, provade en massa tokigheter en härlig individ. För tillfället minst i kullen men absolut inte mesigast.

Bilder så klart! VALPARNAS GALLERI ÄR NU UPPDATERAT!


Två bus tjejer! Tik två och tre!


En handfull! Tik ett sovandes i min mammas hand..


Hane två sitter och funderar!


Hane ett är inte alls lik sin pappa.. Himla go e han!


Lilla "Spindel", tik 4, vilken personlighet!


Spindel smyger!



"Mr Terrier" Vart hane tres smeknamn för dagen.. Vilken energi!


Mörka hanen - Hur söt får man lov att vara!


Hane två, så otroligt vacker! Absolut snyggast just nu!


En trött tik två, otroligt lagom förtillfället!


Efter allt bus blev de så trötta!

Fick en liten film av Anita uppfödare! Det är hennes dotter som sjunger "Sov du lilla videung" för hanvalp tre, se lyssna och njut! (OBS ljud är ett måste)


Borde varit en bc i Skottland i stället!

Igår var Jax ruggigt fin.. Ni vet så där så att man får gåshud på armarna.. Jag byggde i ordning en liten egen (hör o häpna nu) hanteringsanläggning. Det stog så passande en hel hög med grindar så jag kunde inte låta bli. Tre fack en en kort ränna att flytta runt fåren i! Men först skulle de hämtas. 11 får går ibland hästarna i en stor hage med skog o berg och ja hästar. Jag ser fåren ligga o sola på ett berg och skickar Jax. Han går ut i en perfekt båge och kommer upp bakom djuren, han är sååå stilfull så han nästan borde fått skavsår av berget han kröp efter.. Lyfter fåren fint och tar mina kommandon och fåren kommer lugn trippande på en spikrak linje. Jag öppnar grinden och vi vallar lugn in dem.
"-Proffisionellt" skriker Miche från sin häst han kör!
Och det var precis så det kändes!

Jag visst vart jag ville ha Jax, Jax viste vart han skulle vara och Jax förklarade för fåren vart de skulle vara! Underbart! Vi var proffs jag och jax!



Hanteringen hick fint, vi pysslande runt djuren lite och Jax var lugn och stark hela tiden.. Ibland är det underbart att träna hund. Men man kan också se hur passande förutsättningar lockar fram det bästa i hunden. Jax är duktig med snabba flyktiga djur, han är duktig med svårigheter som berg skog och hästar då han tänker hela vägen.

När jag väl hade djuren inne byggde jag så att jag fick en lite större oval fålla för unghundarna att gå i! Toppen träning! Los var ruggig där inne, den blicken.. ONDA ögon får han men han håller huvudet kallt och är lugn hela vägen runt! Jag börjar kika lite snått på VP:n åt den lilla mannen.. Körde Bettan och Gadden och de skötte sig bra, Gadd försökte skynda sig först så att det nästan flög får åt alla håll, han kör likom nosen mellan fåren och staketet o springer.. Men när jag hade förklarat för honom att man GÅR när det är trångt och inte springer gick det mkt bättre! Jag gillar hundar som är snabba i huvudet med att fatta så man slipper bråka! 


Helgens träning i korthet!

Få Los att helt focusera och bara koncentrera sig på fåren

Lura/övertyga Miche om att sätta visslorna på Jax

Öva Beat i konsten att dela lugnt 


Bara bilder..

Sara Nilsen från Oslo har varit på besök, vi har tränat massvis men det orkar jag inte skriva om just nu..
Men va bra hundarna blir med lite ordentlig träning! Alla har verkligen utveckas fint! Härligt !!

Bjuder på lite bilder


Lycklig Beat



Yanka



Snyggaste Jaxen


Den här killen har verkligen utvecklas!


Lycklig Los



Beat o Miche singlar


Yanka o Jax


Konsten att hålla på..

Jax är en hejjare på att hitta på tokigheter men idag var det Los som likosm tog priset..

Idag har jag tränat både häst o hund. Hundarna får då tillbringa dagen i hundbox inne eller i hundgård (med koja) ute.. Inne har de varit massor och det fungerar verkligen toppen men nu var det då dags att vara ute i det finfina vädret tyckte jag.. Men se det tyckte inte Los..

Hur man enligt Los får dagen att gå om man blir satt i en hundgård
(vill bara tydliggöra att mina hundar alltid blir utsläppta och roade på olika vis och inte bor i hundgård dagarna i enda.. Los hade gått en promenad och tränats innan jag stängde in honom.. Men tillbaka till Los lista)

  1. Vägra att gå in, det vill säga låssas att du "missar" ingången och hamnar brevid och hoppas på att ingen ser dig.. Helst gärna mer än tre gånger i rad!
  2. Se otroligt övergivert ledsen och sårad ut och bara hoppas på att får bli utsläppt på en gång..
  3. Retas med din "grannar" det bästa du kan..
  4. Retas med Jax som redan somnat i kojan
  5. Ta dig ut på ngt mystiskt vis (och bli "fångad" i koppel tillbaka satt illa kvickt)
  6. Hetsgräv överallt där det är möjligt
  7. Vält ut vattnet och var noga med att sikta så att vattnet blandas med jorden du gräft upp
  8. Gör sönder vattenskålen
  9. Rym igen på samma mystiska vis och kom svassande som om du absolut hade tillåtelse att vara lös just nu. (bli tillbaka släpad i halsbandet)
  10. Yla allt vad du kan och gör allt du kan för att få med dig alla hundar inom de närmsta området
  11. Somna utmattad i kojan som Jax just lämnat för att lugnt lägga sig utsträckt för att njuta av vårsolen
  12. Vägra gå ut när du väl får chansen


Det finns ingenting så underbart som en vuxen hund (i det här fallet Jax) som bara inser att här bor vi idag, bäst att göra det bästa av denna situationen. Ska tillägga att Jax INTE kunde vistas i hundgård som ung, hans lista på "roligheter" vad tre gånger så lång..

Träningen av alla jyckarna gick toppen idag mycket tack vare suveräna träningsförutsättningar och superbra får. Tänt vad mycket både lättare och roligare det blir då..

Hästarna gick också fint, jag körde Castella en liten otroligt söt häst som jag slog fart rekord med idag. Hon har aldrig i hela sitt liv sprungit snabbare än vad honom gjorde med mig idag! Det känns riktigt bra!


Underbar Jax med skadad matte..

Igår tränade jag Jax på storflock. Han gick som en gud. Ville flytta dem samtidigt som han ville lyssna på mig. Vi började i lina. Men den behövdes inte. (jag har lina för att han ska lyssna inte för at han e tokigt på ngt vis)



Jax håller koll


Jag är egentligen inte så förtjust i att träna på storflock med dessa ungtackor var underbara träningsdjur. Vi kunde träna alla moment utan några som helst problem.










Efter träningspasset måste man svalka fötterna..



Eftermiddagen bjöd på trav i Örebro och slutade i katastof för min tås skull. Fina presationer från hästarna och när vi ska spola dem efteråt lyckas Pinot att trampa mig rejält på foten. Hon sätter ner hela hoven (med järnskor), sedan när hon ska gå av vrider hon till och skjuter ifrån med hennes tå precis på mitt nagelband. Jag bet i hop tills vi hade stäng in hästarna, då slet jag av mig skon, blodet rann och grät som en barn. Fy farao vad ont! Jag ska till läkaren nu så få vi se vad dom gör/säger!



Så här såg det ut igår när jag kom hem..


Han är inte riktigt som han ska den hunden..

Jax har skaffat sig en ny bästa kompis.. Den är grön och ska för tillfället vara med överallt!





Jag tror att han behöver sällskap! Typ en valp att ta hand om eller så??


Valparna 16 dagar

Jag smög mig tyst in.. Alva låg utsträckt på sidan och alla valparna sov i en hög med sin mamma.. Alva vaknade så klart, hälsade glatt på mig och lade sig till rätta.. Valpana börjar dia och hon somnar lugnt om! Sa jag att den hunden var härlig..


Alva nöjt sovandes medans alla sju äter som små grisar..



De har verkligen börjat busa allt mer här är det den ljusa hanen (tror jag) som biter tag i sitt syskon.. 


Blå hanen "Lill-Jax" brottar ner sin syster


Ljus hane bevisar att han kan stå på alla sina fyra ben, men vingligt är det!


Mörka hanen lägger sitt huvud på en blå och vilar lite..


Lilla blå tiken den absolut sötaste just nu!



Puss på dig!

VALP GALLERI - följ varje valp


Duktig dag!

Idag har jag hunnit med massor.. Jag älskar sånna här dagar. Låång morgonpreomenad med Lossen och Jax. Sedan blev jag uppplockad av Miche och vi åkte direkt till stallet i Tångstad. Selade ut en häst och medanans Miche körde den selade jag ut två till.. Nu var det dags för mig att hoppa upp i vagnen. Det var inte vilken häst som helst jag skulle köra heller. Varrivando, STOR (alltså verkligen jättestor) valak och så lilla jag där bakom.. Han har likosm sprungit in massa pengar och allt och så skulle lilla jag bara.. Det var allt med lite puls jag satte mig bakom honom. Men det gick faktist helt okej. Höll på att köra över Miche, hästen är ju så stor så jag ser ju inte förbi honom och så skulle jag titta på hastighetsmätaren och hamnade nästan i diket, jag hör Miche vråla STYYYR bakom mig men annars gick det bra!


Varrivando är verkligen en vacker häst


Men ni fattar inte vilken otrolig adrenalin kick det är att köra häst. Jag skakar nästan i hela kroppen när jag kommer tillbaka. I morgon kommer jag ha sån träningsvärk så jag knappt kommer ur sängen. Men det är det värt! Grus i ögonen och häsrhår i munnen är också något man får på köpet..

Jag selade ut tre hästar till och melan varje häst lyckades jag klämma in lite hundträning också! Jaxens halvsysyer Bet var på besök igen och denna gången var det min tur med damen. Vi gick på storflock (ca 100 djur) och det gick toppen. Hon skötte sig och jag kunde verkligen att få henne där jag ville ha henne. Den där blir fin tror jag.. Hon fick fösa den stora gruppen och det gjorde hon bra!

Los var andra hund ut och oh my god! Sist skulle jag mer än gärna sålt honom billigt men denna gången var det bästa han någonsin gått! Fina snabba flanker, bra stopp, tryggt och lugt framåt och fina hämt utgångar på ca 50-75 meter. Styrbar bakom flocken och föste fint med korta flanker och stopp! Kan man begära mer av en 10 slyngel?? En månad till om han utveckas så här och han e klar för ett VP!


Jax och "Bettan" - syskon kärlek!


Efter alla hästar o unghundar flyttade vi runt på lite får, byggde lammboxar och sedan tog jag the one and only Beat och gick i väg med ett gäng ungtackor till en ny hage. Han var HET till att börja med men efter ett "duuuuuu, passa dig!" så var vi tillbaka på banan igen! Skönt att han numera är talbar i sånna situationer! Väl i hagen tränade vi lite och han var fin, gjorde en delning väl värdig vilken fin vallhundtävling som helst! Den hunden är fenomenal när han lägger manken till! Men man måste träna honom, mycket, noga, länge och ofta! Han vill bara mer! Han gör mig lycklig när han är sååå bra!

Nu ska jag titta på min nya serie jag upptäckt, The Ledgend of The Seeker - fantasy och evighets lång, precis som jag vill ha den! Åh vet ni! I morgon ska jag träffa Jax barnen igen! Såååå otroligt underbart!

Han bara fattar inte..


Jag försökte gång på gång under morgonens promenad i parken förklara för Jax att det inte fanns någonting positivt  med att det under natten kommit ca 5 cm snö..

Men Jax han bara tog sin gamla vante han hittat någonstans o skuttade runt i snön o lekte som en tok.. Suck..

Jag skuttar inte runt kan jag lova! Det skulle ju bli vår nu..

Valp-rapport

14 dagar är de nu.. Pratade med Anita i morse!

Ögonen är öppnade och de försöker gå efter bästa förmåga. De tar sig nu i stort sett fram dit de vill!

JAG VILL TRÄFFA DEM NU! 


RSS 2.0