Lamm...


Alltså lamm alltså.. De står ABSOLUT inte högts upp på min lista över trevliga djur just nu inte.. Speciellt inte nyavskilda bagglamm.. Fy och suck och stön! Dom vill ju inte gå någonstans.. De går inte att flytta på!

MEN OM MAN NU MÅSTE FLYTTA LAMM SÅ HÄR KOMMER NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN

1. Bråka INTE med den superfina kelpie hunden för att han försöka hålla djuren samlade
 
2. Bråka inte med den suveräna border collien som trycker som en idiot och gör allt rätt

3. Spring inte som en galning och fram fram och tillbaka

4. Skrik inte så alla i området kommer ut och frågar hur du mår

Ivarje fall har vi tränat lite idag.. Amanda & Jocke och deras 4benta kom en sväng o tränade.. Framsteg hos båda hundarna (och förarna).. Är så fashinerad av det här som jag gång på gång får bevisat.. Har man tränat hämt blir hunden bättre på att driva.. Kross drev som en gud idag.. Amanda satte vi på att träna på att styra, träffa grinda och hålla koll på fåren! Mycket nyttig övning kan jag lova! Jet var ruggigt fin, lugn och koncentrerad! Det är blir bra du Jocke..

Beat fick göra ett "tänk dig för hämt" dvs. i trav och med helt totalt bort vänt huvud sedan djur som trippar så sakta sa sakta och Beat som går bakom och nästan ber om ursäkt för att han finns.. Vi måste gör mer sånt! Han blir så mycket enklare om han befinner sig på samma planet som jag, han till och med hör vad jag visslar och kan ta det lugnt! Det kan ju underlätta i alla situtioner ungefär..

Jax fick ett kort men bra pass inne i 25an.. Han är ruggig när han går bra men envis när han ska göra på sitt sätt! Svår ibland för att han är känslig samtidigt som han är sååå envis så jag måste vara på honom om att han ska tänka rätt och lyssna på mig hela vägen. Varannat pass känner jag att jag kan vissla honom plättlätt runt en IK-2 bana och varannat pass undrar jag om han kan höger och vänster överhuvudtaget.. Han gör mig förvirrad.. Beat är lättare på så sätt.. Han är ALLTID galen liksom.. Jax vet jag aldrig riktigt vad jag ska börja med när vi tränar.. Han gör egentligen aldrig någon galet eller okontrollerat men ändå känner jag inte som om det är jag som styr.. Beat måste jag hålla i så jag nära får psykisk kramp eller ngt medan Jax förlitar jag mig nog lite för ofta på att han är såå "willing to please" medans han egentligen mer är "willing to smyg" eller nått..  

Nessan fick sig en svängom.. Och oj oj oj hon e tokig! Men ändå fin. Vill hålla djur till mig, hade inga problem med de 10 nyklippta springiga tackorna.. Men lite i hetsigaste laget..Går vi bakom i lina då är hon (i bland) lugn och focuserad. Men jag gillar henne.. Hon kommer sig allt mer. Kan nu ligga snällt bredvid och bara vara och titta på. Hånglar inte upp alla hundar hon ser (bara lite mer än hälften). Kan nästan hälsa på människor (med halvstor risk för skador på den hon träffar). Kommer i stort sett alltid när jag ropar (kan behövas ett "ÖJ", men sen kommer hon snällt) och börjar att fatta ligg både nära och på avstånd. Går nu mera även att hantera utan handskar! FRAMSTEG gott folk!

Det var lite funderingar en sen torsdags natt.. Nu sängen! Godnatt!

Just D! Tack (ännu en gång) bästaste Miche för att jag/vi får motionera dina djur!

Inget kelpiemästerskap!


Det bara är så! Ja! Jax går bättre än någonsin. Ja! Alla visslor sitter som en smäck. Ja! Vi har tränat mycket och långt. Ja! Han har mer erfarenhet än någonsin. Men NEJ vi utsätter oss inte för det igen. Så är det bara!

Jag har letat IK-1 tävlingar som passar och som är lagom långt bort men nej.. Inte.. Därför har vi inte tävlat.. Han är inte en sämre hund för det. Jag vet var jag har honom! Det räcker just nu!

Jag skulle önska att jag skulle kunna ta kelpiemästerskapet som en kul grej men det kan jag inte. Jag lägger in en otroligt massa prestige och värdering och då blir det inte bra. Jag kanse åker och tittar.. Eller kanske inte..

Det är okej att tycka att jag är feg! Det är okej att tycka att jag gör en stor grej där det inte behövs.

Jag vet vart Jag står!

Bilder bilder bilder!

Klicka på bilden för att se bilder från flera dagars vallträning.
Bilderna är tagna av Amanda eller av mig.


Jax fick inte träna han fick jobba i stället.. Först fick han vara hjälphund ute på stora fältet och hålla djuren men sedan fick han flytta alla 300 tackorna med lamm nere på sjöängarna. Han skötte sig fint!


Fullt upp!

Först ska jag börja med att på heder och samvete lova att det kommer vallbilder på lilla Nessan.. Ska bara själa bilderna ur Amandas kamera i morgon..

Det har varit några intensiva dagar med massvis med hundträning, jobb och föreläsning.. Jag gillar att ha MÅNGA bollar i luften men idag var det knappt att jag kunde hålla ögonen öppna på väg hem från jobbet.. Jag cyklade allt annat än rak trots superhög volym på radion i öronen..

Denna kväll har jag och hundarna haft en lugn hemma kväll men självklart tog vi oss en promenad med bad paus som resulterade i en skadad Beat... Jag blir knäpp nu alltså.. Hundj***l att gå sönder alltså! (det är självklart INTE Beats fel men förstå va trött jag blir)


Jag kollade supernoga hur stranden och den lilla bryggan där hundarna brukar bada ifrån såg ut, inget glas inga vassa kanter osv.. De hoppade, simmade och for runt men så ska Beat såklart gå upp på sidan av stranden där det är typ djungel.. Han kommer fram mellan all sly hoppandes på tre ben med en pinne mellan trampdynorna på ena baktassen. Pinnen stog nästan (huden putade upp men inte trasig) ut på ovansidan av tassen.. Ut med pinnen och sedan var det syyyynd om Beat.. ONT hade han men jag hivade i honom i vattnet igen så kan fick kyla av det hela och sedan kunde vi halta hem..

Träningen i veckan har egentligen mest bestått i att jag har assiterat när Amanda och Jocke har tränat Kross och Jet men även det är lärorikt.. Man lär sig mer när man får se nya hundar valla och stöter på nya problem att lösa. Två fina unghundar är det men otroligt olika. Däremot är jag mycket övertygad om att båda kommer att bli fina vallhundar. Jet, WK (Örjagården's Bobby D/Kongahälla Tanja) är MYCKET men börjar att lugna ner sig och visar då på både koncentration och mod. Kross, BC är lite bekväm och honom måste man verkligen utmana med långa hämt, delningar och att han HELA tiden måste jobba på djuren.

Roligt och kul när man känner att man kan se hur man kan få hundarna bättre.. ALLA timmarna i hagen börjar att löna sig minsann.. För mig alltså.. Jax har fått gå några korta pass men annars har han fått vara på pass när de andra tränat. En uppgift han tar på fullaste allvar! Bästa blå. Vi hade ett träningspass i helgen med fem riktigt svåra djur och då var han fullkomligt GRYM. Tog varenda vissla.. Jippe JAG har lärt mig hund visslorna! Tänka sig så stolt jag är faktist! Och han var bara sååå bra, då önskar jag verkligen att jag skulle tävlat just där och då. Ska se mig om efter lite IK-1 tävlingar.  

Åh just det.. Jaxens öra läker som det ska. Hästplåstret med skumgummi visade sig vara VÄRLDENS smartaste uppfinning.. Gick till och med att bada med.. (tänk om man hade vetat om det när man hade Zorro som slog sönder sina öron i tid och otid..) I varjefall läker det bra och Jax är super super duktig på att låta bli att hålla på med det. Duktig hund! 

Apropå ingenting så är den blicken han har på fotot ovanför är hans "du och jag matte"- blick, man kan ingenting annat än att känns samhörighten. Min bästa bästa BLÅ! 

Vi blandar blod...

..jag och Jax..

Han har slagit i sitt öra när han låg bunden för några dagar sen.. Vet inte på vad eller hur i hela fridens namn han lyckats men sår blev det.. Efter det har han såklat skakat på sig och slagit upp det hela lite mer.. Sen idag regande det och då vart det mjukt och fuktigt och så skakar han sig och nu är det ett BETYDLIGT större sår än innan.. O blöder gör det.. På golvet o väggarna.. 

O jag då.. Fick skjuts hem av Miche efter en heldag i stallet.. Spöregn och jag skulle snabbt släppa ut hundarna så vi kunde kasta oss in i porten.. Jag vill inte komma ut (för att det regnar.. tönt!) jag ska då slita upp bakluckan och dra ut honom i en enda snabb rörelse och lyckas då skalla själva läsanordningen.. Ont som bara den gör det men jag kastar mig in i porten med två blöta hundar.. Börjar gå alla de tre trapporna och känner då ngt som rinner ner i mitt öga.. Va tror ni det var? Blod såklart! Jag har lyckats slå upp ett 1cm stort jack i huvudet.. Så nu går vi här tillsammans och blöder jag och Jaxen.. 

Så här såg det ut igår på Jax öra, idag är det tyvärr sämre

Jag tog en blöt handduk och satte mig med tryckt mot huvudet och Jax ska snart få något slags hästplåster med skumgummi, fungerar förhoppningsvis toppen på trasiga kelpie öron..

Annars har dagen varit bra! Jag konstatarade att jag näst intill helt botad från min hästrädsla.. För det ska ni veta att jag från början tyckte att hästar var läskiga, otäcka och mycket oberäkniliga djur.. Men då skulle ni sett mig idag! Vi skulle flytta stoflocken (ca 11 ston, 1 hingst och två föl) men de ville inte gå! Miche tog ett av stona i grimskaft och gick och jag skulle mota bort hingsten från de övriga stona så de kunde följa efter.. Så jag sprang med en pisk mitt i smeten bland alla hästarnasom for runt och hade sig jagandes Athos.. Ni skulle sett mig.. Löpte som en gasell och minsann gick det inte alldeles strålande! Hästarna kom dit det skulle och ingen vart skadad!

 
Lägg till typ 6 hästar och en Sandra i full galopp med en pisk så förstår ni!
(Och då stog hästarna INTE stilla!)


Mini valpträff

I onsdags träffades jag och Anita uppfödare och Lollo med våra tre valpar ut Jax/Alva kullen.. Prova på vallning stog på schemat och såklart lite valp bus. Nessan fick börja med att visa upp hur hon gör inne i fårhagen. På de två gångerna hon hade träffat fåren innna hade hon nu tänt till rejält.. Jag behövde hjälp för att fånga henne..

Hon kan rusa och splittra får men oftast rundar hon och håller den till mig men när det verkligen gäller ställer hon sig öga mot öga med tackorna, sänker sig och går sprikrakt och helt lugnt mot huvudena.. Man får gåshud!

En tacka tog vi bort från gruppen för hon var styrig och jag tog Ness i koppel för att få hem henne till fårhuset och då backade vi den tillsammans hela vägen ner till fårhuset.. Nessan smög som en panter vid min sida, helt focuserad på sin uppgift..

Just nu känner jag såhär.. Hon får vara HUR jobbig hon vill bara hon fortsätter att visa denna sidan. Fina lilla monsterunge =)

<----- En glad och trött Ness vid staketet snart 4 månader gammal

Hur gick det för de andra barnen då..
Lex han fattade först inte alls vad vi höll på med men sakta sakta började han bli mer och mer intresserad. Totalt orädd är han och det tog inte lång stund innan han höll sin kant, stoppade och rundade. Fin liten pojke det där!

Anitas tik Lizzie eller Kelpie som hon nog mest kallas har inte riktigt kommit på vad det hela går ut på.. Vi försökte lite olika metoder, som att hon fick gå med i lina när "storebror" Eddie vallade, vara med Ness och med oss men hon är lite som Ness var i början. Gå ni med de där vita ulliga så sitter jag här vid staketet.. Hon tänder när hon tänder helt enkelt!


Lizze, Anita och Eddie o fåren i 25:an


Ett minde kärt återseende systrarna emellan.. Lizzie överst o lilla Nessan underst,
Eddie han ser ut att tänka.. Suck.. Va ni håller på..


Lex, såå lik sin pappa.. En riktigt trygg hane, mogen och otroligt fräck


Något slags försök till famije foto.. Pappa Jax med alla barnen!


Fina Gadd fick vara hejjarklack åt sina halvsyskon barn..
Han har växt på sig den svarta herren, sååå otroligt fick tycker jag!


Anitas goa hane Eddie, storebror och extra pappa till alla valparna

TUSEN TACK ANITA OCH LOLLO med familj FÖR EN TREVLIG LITEN TRÄFF
och så tack till Miche förståss för att vi får motionera dina får,, 


Sommar, värme och härliga dagar..


Dagarna bara rusar iväg. Jag njuter av sommaren, värmen och att bara vara just nu.. Vi försöker hinna med att bada, sola och bara njuta av denna otroliga sommaren.

Hundarna fungerar så fint tillsammans och jag njuter verkligen av att ha Beat hemma.. Just nu är det super varmt i lagenheten så de fick stanna ute i Beteby tills i morgon.

Helgens tävlingar var superfina, riktigt bra organiserade men varmt var det ju såklart.. Träffade en bror till Ness, Lex heter han. VILKEN goding, underbart trygg och härlig..

Lite träning hinner vi med mellan varven. Jax har jag börjat att lära in slalom med 2x2 metoden, vi har bara kört några få pass men det känns som om han fattar det.  

Beat han får mest valla och han växlar med att vara suverän och för het. Han fick flytta ca 70 tackor och lamm ca 4km och då skötte han sig riktigt bra. Så skönt att han verkligen har fattat detta med arbete att man måste ta det lugnt i början om man ska orka hela väga. 

<--- Jag och Nessan i kvällsolen

Ness har tänt på fåren! Hon var såååå fin.. Rundade, smög och var riktigt på, rusade runt gjorde hon ju också förståss! Men bäst av allt hon stoppar dem och kör ner huvudet och bara går.. FINA FINA lilla Nessan! Hon blir lugnare för varje dag som går, hon kommer att bli härlig som vuxen.. Men det känns som om det är låååångt dit! 

I morgon är det en liten mini-valpträff för Jax/Alva valparna. Ness och tre av hennes syskon ska få prova på fåren lite och fika och bara prata hund. Himla skoj ska det bli! KAMERA MED KAN JAG LOVA! 


VÅRA DAGAR I BILDER


Värdelös bild men här ser man att hon faktiskt växer..

Beat flyttar tackor med lamm.. Fina Pearl Girl "Pärlan" med sitt föl är publik..


En glad och galen Ness i skogen


En glad och galen Ness tillsammans med Beat på ett fält


Jaxen från i midsommras tillsammans med kusin Max..


Nu är det rätt..


Rätt hund och rätt namn...

Hon tar sig den lilla damen.. Lite lite lugnare, lite mer följsam och lite mindre hetsbitande i halsen på ALLA hundar hon kommer åt.. Det blir nog bra när det är klart!

Beat har fått flytta hem en stund.. Känns bra! Han tycker att det är märkligt att vara tillbaka i civilisationen efter nästan ett år på landet. Han har i dag simmat och var sååå lycklig så lycklig så! Men lite galen var han allt, hoppade och for och svalde nästan halv strömmen.. Men han lugnade sig som tur var..

Han och Jax är så fina med varandra. Inget bråk bara ett lugnt accepterande att okej.. Brorsan e tillbaka!

I går kväll flyttade vi lite får. Jax fick samla ihop några finullstackor med lamm som går i en häftig hage med ett högt berg/kulle i.. Han gick ut längs staketet och kom med dem nedför berget/kullen så fint så fint och sedan nästan rakt in i lastbilen.. Han är grym i sånan situationer.. Och det bästa han sköter sig från start. Bara rakt ur lastbilen riktar in honom också skickar.. Han går ut och är lugn när han kommer med djuren.. 

Nu ska jag bada Beat..


2 WK och en tant + ny somrigare design

Bor det hemma hos mig just nu.. Jag fick igår två bonushundar då Lina skulle i väg med jobbet idag så jag tog dem igår kväll..



Rut och Jax


En Tant eller Kickan som hon heter.. 12 år (tror jag) och riktig pigg
RÄTTELSE: TANT är hela 13½ år..


Rut eller Sniiiigel som hon också kallas.. Söt och otroligt trevlig WK-flicka


Vi vallade i går och det gick finfint! Jag och Lina hjälps åt med Rut och hon fick pröva på att valla på storflock och det tyckte hon först var märkligt med sen gick det bra. Efter lite träning fick Rut och Jax hjälpas åt att flytta alla tackorna med lamm och de löste det fint tillsammans.. Jag tror det är nyttigt för en ung hund i början av sin träning att få vara med på lite grovjobb så att säga. Få jobba upp en bra djurkänsla och lösa situationen men ändå under kontrollerade former.


Jag tränade även Beat och han var klockren. Han skar sönder båda framtassarna (otur med mina hundar, jag vet!!) för ca 2 veckor sedan men han är nu haltfri och ska sättas igång igen.. Jag undrar hur många månader sammanlagt den hunden har varit oträningsbar pågrund av skador.. Är det inte ormbett är det utslagan tänder, eller krasch landningar på hakan eller ben som fastnar i skogen eller stora köttsår eller brutna klor och nu TVÅ trasiga framtassar.. Jag undrar vad som kommer härnäst..

Jag vill ju ut och tävla.. Men snart så ska vi ställa upp ny bana, på nytt fält och då ska det bli träning kan jag lova! Jippie! Jax ska också slipas till det blir mest lite fix för honom just nu..

Det lilla monsterbarnet a.k.a Ness va med också.. Tyckte att hon skulle gå med mig o Jax o springa lite efter fåren.. "Pytsan", sa hon och satte sig vid staketet.. Springa efter dom där ullbollarna får ni göra själva..

Jag väntar en vecka eller två och sedan släper jag henne igen..

Gammal gammal bonus bild på Beat när han är ca 1år.. Måste ta mig tid och fota nya sommarvallbilder på honom.. Dåliga jag..

 



RSS 2.0