Trix o service hunden..

När fyra såna hära kommer klampandes inomhus låter det som minst 10 elefanter..Den lilla blå med det nya namnet har för tillfället lagt sin karriär som vallhund på hyllan och tränas förfullt som trix och service hund.. Tusan så snabb han är..

Idag har han lärt sig öppna skåp genom att dra i ett snöre för att sedan putta igen dem igen med nosen.. Han kan städa, det vill säga plocka saker i en låda.. Och sen har han även fått lära sig att sätta på sig sitt halsband! Alldeles själv faktist..

Det ska snart snart komma en liten film som visar på hans bravader.. Vi ska bara sätta lite kommandon på det han lärt sig!

Allt detta lärde han sig på ETT träningspass! Det ni! Inte illa för en galen blå liten hund med för stora tassar!

Nytt namn..

Lilla Maxon Jaxon har fått ett kennelnamn.. Numera heter han Veam's Balder och inte bara Balder..  Gulligt värre!

Just d..

Jag har anmält till en mentalbeskrivning med Beat.. På kul mest faktist! Vore ju bra skojigt att se hur han reagerar!
Skottfast är han ju så jag känner att han likom inte kan bli förstörd på något vis även om jag verkligen kan tycka att MHt inte är utvecklat för vallhundar..

Det kan ju vara bra att ha gjort det om man skulle få för sig att tävla bruks någon gång..

Har kollat på lite lydnads tävlingar också.. Det finns en i Åkersberga i december både 6 & 7 och så finns det en i Linköping den 13e.. Vore ju faktist skönt att ha trean avklarad i år så kan man träna elit hela vintern!

Om man anmäler till Åkersberga så har man ju två chanser och dit är det 40 dagar! Om man tänker sig kanske ett eller ibland två pass om dagen så borde man ju kunna få alla bitar att fungera hyfsat!?!

Hur vi ligger till (detta gör jag mest för min egen skull)..

Platsliggning: han ligger men planen är att träna om momentet så att han ligger med huvudet ner i backen..
Sitt i grupp: Han vill ju gärna lägga sig ner men 1minut ska vi ju klara i varje fall!
Fritt följ: Han har en fin position och attityd så det känns bra! Stegförflyttningar och ngt snabbare halter så blir det FINT!
Sitt under mars: Han gör det visst kan det gå snabbare men han sätter sig!
Inkallning med stå och ligg: Här behöver vi öva för att få fart och ingångar.. Han (Vi) är såå dålig på det!
Rutan: Är nog inga större problem.. Ska bara öva för större säkerhet på ny mark!
Hopp apport: Han gör det men med TUGG!
Metall apportering: Samma sak här.. TUGG! Hur gott kan det vara att tugga på metall??
Vittring: Vi har ju precis börjar men än så länge har han fattat att det handlar om att leta efter 1 pinne med näsan!!
Fjärrdirregering: Detta är vårt absolut svagaste! Han kan skiftena men MÅSTE träna sååååå mycket på avstånd och fart!

När man radar upp det ser man ju vad vi ska träna... Fjärr, vittring, lite ruta och HÅLLA FAST apportbocken! Vi ska till Botkyrka i morgon då ska vi se till att träna just det hära! Nu ska jag läsa på lite regler för trean! Jag har ju noll koll känner jag!

Mörker pronenad, skadad dvärg o träning..

Idag har det varit uruselt väder så vi har tränat inne.. Apportering med båda hundarna, Jax är så klurig han kom på massvis med tokigheter man kunde göra med en apportbock.. Så utmaningen att börja med är helt klart att han ska sitta och bara hålla den.. Hans favorit för tillfället är att ta den, backa fyra steg. slänga sig ner till läggande ställning och sedan spotta ut apportbocken! Hmm.. Vi övar på att bara hålla den! Locket går bättre han är något mindre intensiv! Det gillar vi! Vi körde även lite fotpositioner och det går framåt!


Beat fick träna target och apport.. Han tuggar så fort han måste göra något med apportbocken, typ springa så det blir att backa flera steg! Bra idag var att han verkligen kämpade för sitt godis (köttbullar)..

På kvällen kom Johanna och Hozz över på lite mat och sedan gick vi en promenad i TOTALT mörker i skogen.. Det var spännande.. Hundarna hade blinkhalsband och jag o Johanna halkade runt i leran men alla fyrbenta blev nöjda.. När vi kom hem åt vi glass med ett ton av strössel på!

Tråkit här hemma är att Soya, mammas lilla dvärgpinscher har ont i bogen.. Hon vill inte gå och ömmar om man klämmer på henne.. Så det blir vila och sen får vi se! Hon kan ju ha sträckt sig jag har hört talat om att hon jagat katter..

Jag saknar att ha en bra kamera.. Vill ta fina bilder men det går ju verkligen inte!!


Mycket, mera MASSOR!

Jax kan helt enkelt inte vara lagom.. Det märks ju såå extra tydligt då man har den mest lagoma och balancerade av dem alla bredvid då så klart men ändå! Beat är ju ett extrem fall av border collie..

Jax han är också ett extremfall med på sitt egna lilla vis! Idag skulle han få lära sig att trampa på ett lock med någon (helt valfritt) av sina framtassar.. Vi har kört detta lite innan så han har likom ett hum om att det är något med tassar och locket men mer än så kan han inte..

Han fattar i stort direkt att han ska göra något med tassen på locket, då får han belöning men då tror han ju i sin egen lilla värld att desto mer intensivt han "håller på" desto bättre.. Trots att jag inte har belönat detta en enaste gång! Han krafsar/gräver så våldsamt att nog får ta ett kraftigare lock nästa gång, han stampar och hoppar och lägger sig ner på locket..

Det jag vill är att han ska sätta foten på locket och senare även att hålla kvar den där.. Vi kämpade eller rättare sagt han kämpade och jag försökte hålla mig för skratt både länge och väl men mot slutet börjad edet att lossna.. Det ska bli kul att se hur mycket som han kommer ihåg till nästa träningspass..

På bilden (jag vet värdeös kvalité) sitter Jax o hoppas på att få komma upp i sängen..

Jag kämpar med Beat och hans mat.. Han vill inte äta! Han äter de flesta foder till en början men tröttnar snabbt och vill verkligen inte sätta i sig de mängder som hans kropp behöver.. Han är så smal! Har man i något gott äter han de en stund men det är fortfarande inget direkt intresse förmaten över huvud taget.. För tillfället äter han Royal Canin Medium Sensible och det går väll ner ibland! Men för honom tar det säkert en kvart att få i sig en skål med 5 dl foder.. Han knaprar och suckar och knaprar och tittar sig omkring och pillar och tar en paus och äter lite till..

Hur får man en hund att gilla mat? Hur får man den att äta? Han är inte så förtjust i godis heller, han äter det men ser det absolut INTE som någon belöning varesig det är köttbullar eller torra levergodisar..

Träna, träna, träna och slappa..

Igår vart det träning på Stockholm Södra Brukshundsklubb med Amanda o Jocke + hundar i massor.. Vi var helt ensamma på några mycket blöta och leriga planer i mörktret..

Träningen gick okej.. Jag och Beat putsar på fotgåendet, dessa stegförflyttningar.. Svåra fram för allt t höger, vänster börjar se bra ut.. Beat har äntligen börjat att förstå att ham minsann kan lägga sig ner mitt i en inkallning.. Framsteg!
Sitt i grupp körde vi även som snabbast! Är super orolig för det momentet med det handlar ju om att verkligen träna sitt, sitta stilla och sitta länge! Tråkit men nödvändigt! Han la sig inte igår! Det är bra!

Jax fick öva lite fotpositioner, och att ligga stilla trots att det händer andra saker runt omkring.. SVÅRT sa maxon jaxon.. Fick minsann gå och hämta tillbaka honom några gånger men det går nog lite framåt! Snabba lägganden övade vi också och det är han suverän på!

Det kanske blir en liten lydnads hund av honom! Vi får se!

Efter träningen åkte vi hem till Jocke och Amanda och pratade hund hund hund! Som vanligt med andra ord =)



Idag gör vi ingenting! Slappar och surfar!

Nya tider!

Nu är vi tillbaka på banan igen..

Jag kunde inte hålla mig borta från nätet längre.. Så nu är vi tillbaka! Men ny design! Vad tycker ni? Första sidan är borttagen också.. Man hamnar i bloggen direkt! Vi får se hur det känns..


Beat & Guinness

Vi saknar östergötland, Guinness, huset, vännerna och vallningen! Men vi trivs bra i här hemma i Huddinge.. Hundarna börjar anpassa sig till ett nytt liv med koppelpromenader och lydnadsträning! Till och med Jax har fått sig några pass och han gillar det och är snabb och lättlärd! Vi får se vad det blir!

Beat och jag har satt i gång med treans moment. Oj vad mycket nytt! Men roligt! Hade planer på att starta honom i trean på Stora Stockholm men så visade det sig att hundungdom inte längre anordnar lydnad så vi får se när vi tävlar.. Jag har så svårt att träna utan mål så jag ska leta reda på någon tävling att anmäla mig till..

I kväll blir det träning på någon brukshundsklubb.. Vi får se vilken!  

Friska hunden!

Beat har A höfter och öga ua! Så himla skönt!

GODKÄND VALLHUND!!

Igår i Brevisknäs lyckades jag och Beat bli godkända på vallhundsprovet! Jippie!

Dömde gjorde Isi Awes och hans kommentar blev: Bra tryck framåt. Märkligt loj i hämt. Lydig. Godkänd

Poängen och kommentarer
UTGÅNG: 13 poäng (av 20) Lojt
UPPTAG: 10 poäng (av 10)
FRAMDRIVNING: 13 poäng (av 20)  Ej distinkt
TOTALT PÅ HÄMTET: 36 poäng
FÖSNING: 9 poäng (av 10)
DRIVNING: 11 poäng (av 20) Vad var det för krok?
FÅLLA IN: 6 poäng (av 10)
FÅLLA UT: 10 poäng (av 10)

TOTALT: 72 poäng och en 9 plats och fram för allt GODKÄND VALLHUND

Mycket kommer att ändras här hemma.. Vi får se hur det bli med bloggandet..

Bättre och bättre..


....gick framdrivningarna idag på träningen..

Han gick inte helt ur hand i varje fall!!

Han tog stoppen och när jag hade is i magen och inte hetsade upp mig kunde han minsann flanka också! Nästa träningspass bjuder på ATTITYD träning i 25an..

Det blir spännade att se vad morgondagen bjuder på..

Skryta lite måste vi ju göra också!

Guinness, finaste jakthunden i världen har minsann lyckats med att göra ett eftersök på älg.. Älgen hittades död och Guinness bet nöjt älgen i örat!

De ni, inte illa av en liten kelpie!

Framdrivning from hell

JÄVLA HUND!!!

Border collie, 20 månader, grundtränad i vallning säljes..

Han kan de mesta förutom att LYSSNA PÅ FRAMDRIVNINGARNA!!!

Höstbilder..



Mina pojkar bland löven


Jax 5 månader, börjar att bli lite färdig i kroppen..


Lite nerver..

...nu börjar det pirra lite i min mage..

Nu är det 6 dagar kvar till IK-1 och 7 dagar kvar till VP:t..

Kollade på bilderna från förra gången vi försökte oss på att bli godkända och får rysningar då jag minns de stora springiga pälstackorna.. Djuren ute på Breviksnäs har vi ju vallat på innan men jag har hört ryktas att dom ska vara nyklippta.. Vilket mycket väl kan betyda springiga djur!


Beat och de springiga fåren på VP:t i augusti


Vi tränade igår och Cima körde Beat.. Alltid kul att se hur han är med någon annan.. Han försökte fuska, springa och fula sig men efter en stund gick han som en gud.. STOLT matte! Han kan ju minsann.. Det hänger ju bara på mig!

Cima fick honom så mjuk och fin i huvudet, han var riktigt ödmjuk! Härligt att se.. Ingen rally-kalle så långt ögat kunde nå! Nu ska vi bara se hur han är med mig i dag. Cima ska titta! Såå bra när man får ögonen på sig, nyttigt att få bra kritik!

Valparna åker en efter en.. Nu är de "bara" 11 stycken kvar..


Startlistorna ute..


På lördagen den 18 oktober gör vi premiär i IK-1 och då startar vi som nummer 2 av 23 (än så länge).. Jag hoppas att det är många efteranmälningar så jag får se några hundar innan det är dags för oss att starta..

På söndagen är det VP och dags för revenge.. Då startar jag som nummer 13 av 17 startande.. Det känns bättre tycker jag..

Bilden intill är från första gången vi skulle starta VP.. Då gick det inte riktigt hela vägen.. Beat såg lugn ut vill ja lova men det var INTE jag..

Denna gången tror jag Beat kommer att vara mer laddad och jag lugnare.. Nu vet jag ju att vi kan.. Hoppas jag i varje fall..

Nu ska jag ta mig en sväng om med fåren och hoppas att ha en lugn och lyhörd hund att träna med.. HÅLLER TUMMARNA!!

Jag ska försöka att köra honom två gånger om dagen fram till VP:t och fösöka hålla stenhård disiplin i vardagen.. Jag vill verkligen får den där härliga känslan av samarbete och för att den ska infinna sig MÅSTE han vara LUGN!!

Dagarna går...

Nu är det nedräkning.. Tävlingen närmar sig med stormsteg! Spännade! Träningen går bra men såklart inte alltid strålande.. Men alltid lär man sig något! Vi börjar få in snitsen på att dela, Beat verkar fatta grejjen.. Nu är det som vanligt bara mig det hänger på..

Valparna växer så det knakar! I tisdags var det veterinärbesiktning av B & C kullen och idag åker de första valparna.. Både skönt och lite sorgligt!





Morgon rastning av hela ligan.. Inte det lättaste vill ja lova!
FOTO: Stef

I helgen blir det lugnt, leverans av valpar och träning hoppas jag... Jag ska försöka köra lite banor för att få in snitsen och tvinga mig själv att få allt att fungera¨på en och samma gång! För så känns det nu! Är hämter bra så blir framdrivningen dålig, går han lugnt och balanserat på drivning/fösning så kan vi inte dela!

Men men ÖVA ÖVA ÖVA och sen så kommer det nog att lossna allt mer eftersom!


Just D! Så här ser det ut på Kelliegården! Jag är på väg ut på valpjakt tror jag..
FOTO: Stef

På tisdag ska den sista kullen besiktigas och då så ska jag passa på att röntga Beats höfter samt lysa hans ögon! SPÄNNADE!! Nu är jag super nojjig och föreställer mig det värsta HELA dagarna i enda.. Båda Beats föräldrar har A höfter så det borde ju inte vara någon fara men man ska IINTE ropa hej! Håll tummarna!!

Nya poserings bilder på valparna..

BILDER PÅ B-kullen 8 veckor på torsdag


Tre hanar som inte riktigt är bestämt vem som ska heta vad..
Namn: Bill, Ben & Brent


Från vänster: Bess, Bim & Bix

Bilder på C-kullen 8 veckor på lördag


Från vänster: Cliff, Cap & Chip


Cay & Cate

Bilder på D-kullen 8 veckor onsdag i nästa vecka


Don, Dix & Daff


Tikarna ej bestämda namn ännu.. En ska heta Dell och en Dez

Jax - super hunden!

Idag på eftermiddagen trotsade vi regnet och begav oss ut i fårhagen.. Denna gången fick även Jax följa med..

Jag började med att skicka Beat för att hämta djuren som stog nästan längst upp i hagen, ca 100 meter bort.. Jag brukar skicka vänster för det är mer plats där men idag så tänkte jag att jag skulle utmana honom lite och skicka höger.. Jag såg redan när han sprang ut att han var spänd men tänkte vänta och se vad han gjorde.. Han vart lite tight men stannade direkt på min vissla (!!) och kunde göra framdrivningen helt ok! Hade detta varit för kanske två månader sedan skulle han ha kommit med djuren i 100 km/h om han hade fått hämta på det viset!

Jag känner att hans attityd verkligen har förändrats.. Resten av träningen gick sådär.. Jag var inte riktigt med och han fuskade och lyssnade inte på höger/vänster ordentligt så jag tog in honom i 25 an och nötte lite lydnad! Det gjorde susen och han var betydligt mer lyhörd när vi gick ut därifrån.. Delade gjorde vi också och det gick fin fint!

Men till dagens stjärna.. Jaxen!
Jag hade tänkt vänta ett tag med att köra honom men så kunde ja inte låta bli.. Vi började inne i 25 an men sen så kunde jag inte låta bli att köra en kort sväng på stora fältet..

Där stog fyra djur som jag och Beat tränat på.. Vi föste och drev en bra bit! Han är lugn, håller fint avstånd och lyssnar! När vi var en bit i från djuren kunde jag inte låta bli att hyssa i väg honom på ett litet hämt och vad tror ni han gör.. Går ut fint, håller ut hela vägen, kanske är lite lite tight bakom djuren men sedan lägger han sig på kommando och tar dem i lugnt tempo till mig!

Jag slutade den träningen med ett leende på läpparna vill ja lova!

Skitväder...

Blä för regn! Idag sittar jag här med blöta hundar, blöta valpar och skitiga golv.. Det blåser, regnar och är ruggigt kallt ute.. Vad är det man kallar det.. Ett riktigt hundväder! Men inget människoväder vill jag lova! Ska försöka mig ut på en promenad efter att valparna har fått lunch, sen får vi se om vädrat tillåter en sväng i hagen.. Beat bryr sig absolut inte om regn och rusk så då får väll inte jag vara sämre då!

Jag börjar få lite nerver inför tävlingarna den 18-19 oktober.. Det kommer ju att vara massor med både bra hundar och duktiga förare.. Tänk om alla tittar på mig.. HJÄLP!!

Hur söver man 16 ligister???

Hjälp mig snälla någon.. Jag sitter med 16 valpar som bara vägrar att sova.. De tillverkar konfetti av sina tidningar, ylar i kapp för att testa sina röster och flyttar om på allting i deras rum.. De har fått mat, liten kort upptäcks promenad och busat i timmar känns det som.. Annars är det mycket roligt att vara här på kelliegården!

Spöken mitt på ljusa dan..

 Nu har jax kommit i den mycket berömda spökåldern.. Jippie... Igår kväll var det äppelträdet som han var fullkommligt övertygad om att det aldrig hade stått där förut samt att trädets högsta önskan var att överfalla honom.. Suck..

Idag var det grindarana ute på stora träningsfältet.. Dom har ju inte varit där förut?? Han skäller och morrar och reser ragg, alla de andra hundarna kollar sig mycket förvånat runt.. Vad är det som kommer?? Men självklart hittade de ingenting och fortsatte att lunka på som vanligt!

Tur att internet finns..

Sitter här och följer SM kvalet i fårvallning för vallhundar via datorn.. Mycket spännade! Kvalet fortsätter i morgon och finalen går på söndag.. 8 av de 35 startande går vidare från varje kvaldag..

Spännade vill jag lova!

Nu ska jag ta mig en sväng om med fåren tror jag! Vissla vissla vissla!

Från klarthet till klarhet!

Nu är det roligt att träna hund!

Jag känner hur vi utveckals för varje träning.. Han har ett lugn och en trygghet som han aldrig tidigare haft.. Han reder ut struliga situationer, och jag kan se att ha faktist har en lugnande inverkan på djuren..

Idag tog vi ut en grupp ur hagen, flyttade dem längs en väg och sedan ut på det stora träningsfältet.. Där ställde vi ut djuren åt Cima, efter att hon hade kört så körde jag en sväng på banan.. Han skötte sig såå fint och jag kunde verkligen köra honom låååångt i från precis som på en IK-2 tävling! Fålla in fungerade helt perfekt ingen panik från min sida och en lugn och trygg Beat! Framåt visslan satt som en smäck alla gånger utom en! Det kan jag leva med!

Helgen ska ägnas åt att vissla in höger och vänster.. Jag är ensam här på Kelliegården då Cima ska tävla SM, hon kom med som reserv i sista sekund.. Vi håller tummarna Watch gick finfint på träningen idag! Stef är i Stockholm så det är jag och alla jyckar! Kvar på gården finns såklart Beat & Jax, alla tre mammorna Min, Kellie & Bess, hanarna Rap & Jack samt unghunden Sly.. Och såklart alla de 16 valparna! Inte att förglömma!

Idag ska jag festa loss lite med mig själv med IDOL och lite choklad tror jag!


 Jag bara måste ju sätta in en bild på Beat 7½ vecka.. Han var en lugn och trygg liten valp! Han ver ensam hane i sin kull med tre systar därför var det aldrig fråga om att välja!

Detta var första gången jag träffade honom.. Det var bra svårt att föreställa sig då hur allting skulle vara nu!

Nu är han 18 månader och börjar verkligen bli hund.. Han växter i mina ögon för varje dag som går! Han var som liten en svår hund att binda sig vid och tycka om men det tar hanidag igen tusen och åter tusen gånger om!

Det är helt otroligt hur stor skillnad det gör att man kan jobba tillsammans med sin hund! Det är samarbete på en helt annan nivå än "vanlig" hundträning!

Det går framåt...

... med mina vissel signaler!
Idag tog han nästan varje gång på framåt visslan! JIPPIE!! Ligg visslan är nästan 100%ig!
Nu ska jag bara lära mig att vissla höger och vänster också!


Spanar på fåren.. Foto: Cima


Vi körde fålla in fungerade fint! Men jag kände att jag minsann fick lite panik, det är en grej där med fållan! Sedan körde jag Beat lite inne i fållan, han har ju vissa tendenser att hetsa upp sig då han kommer så nära fåren och då kan det ju bli lite spännade på VP:t då han måste gå inne i fållan för att ta ut dem.. Därför köde vi lite lugna ner sig och va snäll träning! Gick bra efter några påminnelser om attityd och tempo! Men när han gör det fint så är han bara för häftig han tränger och verkligen knör sig mellan fåren och staketet och han verkligen ÄLSKAR det!

Jag försöker dela mycket för att få in snitsen och tekniken och ibland går det bara så bra och i bland är det helt omöjligt men det är ju som man säger: Övning ger färdighet!


Igår lagade vi 25:an.. Det var ju på tiden.. Så då fick sig Jax ett litet pass också.. I regnet! Jag har lyckats att tre dagar i rad tima in alla mina träningar i spöregn! Denna gång var som sagt inget undantag! Men han skötte sig fint. Vi tränar framåt, driva och lite innerfanker och han börjar fatta grejen! Duktig vovve! Nu bara längtar jag tills han blir äldre men samtidigt är det ju skönt att han inte är det så kan jag lägga min focus på Beat..


Foto: Cima

Det är spännade att köra två hundar som är så olika.. Jax har mer djurkänsla och ett naturligare avstånd än vad Beat hade i den åldern. Det gör honom både lättare och svårare att träna.. Jax hittar inte på så mycket dumt och kan ju mer själv än va Beat kunde.. Det ska bli spännade att följa hans utveckling.. Jag har börjat att vissla lite smått på framåt i stället för att smacka och det fungerar fint! Tänkte försöka köra in dem parallet med de muntliga kommandona på Jax så jag slipper krångla så som jag får göra med Beat nu!

Alla valparna mår finfint! Snart är de levereansklara skönt! Ne nu va jag elak med nu börjar dom bli bra vilda! Igår gjorde de ett gemensamt utbrytningsförsök under IDOL! De lyckades flytta komposthagen säkert någon meter så nu har de fått flytta!

Idag fotoade vi alla valparna.. Här kommer några av favoriterna:

 
Bix (största haneen av alla) & Bess (tiken som valde mig)


 

 
Cap (fast vi kallar honom Pluggen) & Cate (minst och absolut sötast!)

 
Hane & Tik ur D-kullen..

RSS 2.0