Bästaste utställarhunden!

Trött matte med trött hund.. Jax har idag ställt ut ALLA flockar på IK-2 tävlingen i Beteby!


Jaxen och alla fåren i hanteringen


Vilar mellan ekipagen..


Sova...


..borde man verkligen en kväll som denna. Svara mig bara på HUR det ska gå till??

Vet ni att ibland får jag en otrolig lust att ha en blogg som är min, utan hundar, utan prestation, utan krav på att skriva vad som är sant rätt och riktigt.. En blogg som bara är Sandra liksom.. Kankse.. Kanske inte! Den som lever får se!

Nattvaka med mig nu.. Någon?


Sandra o Jax, nu som ALLTID trots tankar på ohundig blogg.. Vad vore jag utan dig?

Bäst just nu (som alltid): Utan dina andetag


Tävlingssug!

Kunde inte låta bli att slänga in en anmälan till IK-1 på Eknäs Gård i Södertälje den 26 september. En liten söndag bara sådär passar oss alldeles fint tror jag. Lite sugen på att åke till Norrtälje helgen efter men på den ska jag bara fundera lite till tror jag..

Spännade bad..

Igår packade jag och Lina in oss i hennes bil, hämtade upp Nessan och tog oss ut till Ekön, ute på Vikbolandet för att ta en liten promenad och låta hundarna bada från klipporna.  Jag visste att det skulle gå några lamm i hagen så vi gick längs vattnet med hundarna för att kolla av så de inte var där. Vi såg inga lamm och lät hundarna kasta sig i från klipporna. När jag kommer runt och ser hundarna i vattnet hinner jag tänka: "vad är det där för vit hund??" Sen ser jag vad det är..

Ett lamm såklart! Jaxen simmar på utsidan av lammet och Beat simmar bakom/på det och trycker det utåt. Kallar in Beat snabbt som attan, och fågar in alla de andra. Jaxen simmar fortfarande med avstånd från lammet och lammet är nu på väg innåt så jag kallar in Jax också.. Lammet tar sig upp på en klippa i vattnet med står sedan där. Jag skickar ut Jax på ett vänster, han får simma för att ta sig på utsidan av lammet!


Jax spärrar vägen ut i vattnet (urusel mobilbild men jag kunde helt enkelt inte låta bli)

 Jag lyckades sedan ta mig ut till lammet utan att bli allt för blöt och kunde bära det i land. En lyckad räddningsaktion. Antagligen stog lammet precis runt kröken på klipporna där jag inte kunde se och hoppade i vattnet när fem hundar kom farandes. Det var typ ca 2m av stranden vi inte kollade av och självklart var det där lammet befan sig. Men men.. Slutet gott allting gott.

Hundarna badade som tokar efteråt och det bästa av allt. Nessan simmade frivilligt säkert 20 gånger. Lik sin far i allt minsann. Tack Lina för ännu en härlig kväll!

Sandra + Jax = TEAM!


75 poäng och sjukt nöjd! Han var som på träning, det är allt man kan kräva av sin hund. Jag var lugn och tydlig och hjälpte honom att lyckas. 20 poäng bort på hämtet vilket innebar att domaren på resten av banan (fösning, drivning, fålla in och delning) endast drog bort fem poäng.

Jag tror att det var bästa rundan ute på banan av alla!

STOLT matte..

Så här gick det då till

Många hade haft stora problem på crossen och tappat djur och hunden tappade kontakten med djuren och mycket spring så jag bestämde mig för att ta det sååå lugnt! Jag skulle INTE tappa djur och vi skulle inte ha något spring i onödan!

Hämtet var jag helt bestämd om att jag skulle skicka vänster men väl ute vid pinnen ändrade jag mig! Det fick bli höger, Jax går ut lite osäkert med springer på och då han focuserar helt på djuren sänker han sig och fället ut öronen, då blir jag lugn. Så ser min Jax ut i hämten! Ingen super utgång men helt okej. 17 poäng av 20. Upptaget blir lite snett Tre bort även här dvs. 7 poäng på upptag! Djuren vill åt höger och jag visslar Jax vänster för att gå ut och trycka tillbaka dem på linjen. Detta har varit vårat största problem på träningen den senaste veckan. Vänster bakom djuren, det har inte fungerat alls och gör det absolut inte nu heller. Missad grind och helt av linjen på framdrivningen, 6 bort dvs. 14 poäng på framdrivningen. Allt som allt 30 poäng bort på hämtet. Vi kan betydligt bättre!

Får in djuren till mig och vänder dem rätt runt pinnen, tar nu ett djupt andetag och tänker! Nu är ett nytt moment, nu tar vi nya tag. Djuren rullat på lugnt och försiktigt, vi styr dem och de befinner sig i stort sett alltid på linjen. Jax är bra, lyssnar fint och har inga tankar på att runda och stoppa dem som jag var lite orolig för. Vinklar dem efter grinden, crossen är okej, lite av linjen och vi kom lite högt innan grind två med vi får igenom dem utan problem, 15 poäng (av 20 på fösningen). Vi jobbar med djuren hela drivningen mot fållan så de inte ska dra eller spring som de gjort för så många andra, full pott! 10 poäng!. Fålla in går helt klockrent, inget stopp de bara glider in, full pott (10 poäng) även här! Ut med djuren lugnt, inte tapra focus på varesig hund eller får. Komma ihåg att stänga grinden. Jaxen håller huvudet kallt och vi slipper onödligt spring! Ut i delnings ringen. Jag får ta Jaxen ett varv för att stoppa dem med sedan delar vi utan problem, fullpott igen (10p). Samlar ihop dem och känner JIPPIE!

Vi klarade det. Vi samarbetade hela vägen, han kämpade fint, behöll sitt lugn och våra djur var lugna och trygga hela banan. Gick av banan med ett leende på läpparna! Fick många fina kommentarer om honom efteråt och sånt värmer. 

Tack alla ni som höll tummarna och tack för alla grattis! Det känns bra att vara så här nöjd utan att tänka på poäng eller placering. Men om jag ska gräma mig lite så kan jag säga att om Jax hade hämtat som han han hämta och ta styrning som han har kunnat fram till tisdag så hade vi vunnit hela alltet på ca 93-95 poäng! Men det räcker med att jag vet det just nu, men en dag ska vi minsan visa det i resultat listorna också!  

Det får bli....

Jax som får köra på söndag!

Jag var inte supernöjd med honom igår då han huxflux bara glömde bort vad vänster var.. suck.. Lätt är det aldrig! 

Ska (försöka) tänka att det är roligt att tävla, vi gör ett jobb tillsammans och om det skulle gå dåligt ska jag bara skylla på bristande tävlingsruting. Jaxen tävlade senast för 11 månader sedan.. KLART! 


Så här ska det se ut för oss på tävlingen på söndag.
Ni vet om man har visualiserat det är det lättare att uppnå.
Lugna djur, tok focuserad Jax med full koll och en lugn Sandra..


Fortfarande jämt mellan grabbarna...


Det är jämn ställning just nu.. Tre "röster" var.. Inte illa! Tacka alla ni som skriver till mig!


Gårdagens träningspass med fem djur på "nytt" fält. Beat fick samla djuren och lasta dem innan, skickade vänster han går ut klockrent med superbra djup, sköter sig bakom och är lugn på första försöket! Vi lastar dem utan svårigeter, Beat får ligga passiv och bara träna på att bara vara!

Jax först ut, Miche ställde ut! Ca 120 meters hämt, han går ut bra, helt okej upptag och tar varenda kommando på framdrivningen. Sväng runt mig fin och fösningen efter omständigheterna (sega trög flyttade djur) bra. Lite väl passiv kanske.. Det fick räcka med det för att spara lite på Jax som bara fick trycka trycka trycka!

Jag ställer ut till Miche och Ben och Jax ligger igen som gjuten i marken! BRA!

Miche kör en sväng sedan är det Beats tur, stirrig på vägen ut mot vår startpunkt, svår att få kontakt med.. Ställer upp och Beat är LADDAD, skickar men ser då han springer att det är mycket ben och lite hjärna påkopplat. Stannar honom (få blåsa tre gånger) kallar tillbaka honom, han kommer motvilligt! Ställer upp igen och skickar.. Då springer han med en annan attityd, bra fin båge, slår ut bakom djuren och lyssnar fint på framdrivningen, väldigt få "får-koma"- tendenser. Går lite fösning men på lååångt avstånd och han sköter sig så fint, tar ALLA kommandon och även korta flanker i farten. Prickar grindar sedan delning, djuren är svåra jag får jobba, kallar in Beat i en lucka och BLÄÄÄM, han kommer som en kanon med hög svans och bara kastar sig in. Inte på några djur utan bara som om han skulle hoppa jämfota med en megafon i handen och skrika "HALLLLLÅÅÅÅ".. Effekten på djuren var såklart enorm. Skälla på Beat sedan samla ihop dem igen. Trycka honom som bara attan, jobba som en galning själv för att få en lucka sedan kalla in honom lugnt och försiktigt! Klockren delning! Suck* Men det måste ju gå på första försöket ju! 

Byter hund igen. Jaxen får fålla in dem.. Smyger som en panter bakom djuren lugnt och fint, fattar direkt galoppen och vi får in dem på första försöket utan stopp.. Jag backar för fyrhjulingen med "får-släpet" och Jax latstar på dem utan några problem!

Jag känner mig förvirrad! Kan jag få ha Jaxen i hämtet, delning och fålla in och ha Beaten där ute på banan.. Tror ni tävlings arrangörerna går med på det?? 

 
Lilla lillebror eller stora storebror?


I eftermiddag kommer Jocke och Amanda och tränar.. Ska bli skoj att de hur Jet och Kross är igen!

Svårt val!

Så här står det i tävlingsbestämmelserna: Byte kan ske med egen hund som finns i reservlistan, byte meddelas klubben snarast, dock senast 3 dagar innan tävlingsdagen per telefon, inte brev eller mail.

Det innebär att jag måste bestämma vilken hund jag ska starta med innan jag åker till tävlingen inte när jag väl är där som jag tänkt! Så nu ska grabbarna tränas för fullt och på tordsdag väljer jag hund!




Jax för och nackdelar Beats för och nackdelar
  • Duktig hämtar hund men kan spänna sig och då gå på hanteringen eller skära.

  • Lugnar stressade djur och tar det alltid försikigt i upptag, kan ibland ha lite för mycket tålamod med tröga djur. Är lätt att stryra på framdrivningar men kan få lite panik om djuren springer rakt mot mig och då runda dem för att få dem under kontroll.

  • Jaxen är inte så van att gå bana med nervös matte men har på sista tiden tagit styrning som en gud. Hans innerflanker är att döda för däremot blir han snabbare trött och tappar då lite tryck på djuren.

  • Jax är i närarbete oftast helt suverän. Får man in honom i en lucka i delningen ska det otroligt mycket till innan djuren går ihop igen. I fålla in kan han ibland bli lite överambitiös i sina flanker och det kan ju alltid ställa till det.

  • Jax kan sitta två dagar på vallhundstävling utan att hetsa upp sig allt för mycket och ändå vara kontaktbar när vi väl kör (tror jag).

  • Snabb och stark i hämten men om han spänner sig kommer han in förtidigt och är då nästan omöjlig att vända om.

  • Kan få fart på ALLA djur men kan ibland få lite för hög fart på lättflyttade djur. Kommer med djuren oavsett men kan ibland vara svår att flanka ur balans när djuren rullar på.

  • Är van att gå IK-2 banor och van att bli styrd, kan även i fösning/drivning skynda sig men är här hyfsat lätt att rå på.

  • I närarbetet har Beat lätt att hetsa upp sig, om jag inte trycker honom och är dunderlugn. I delningar kommer han in som ett skott om det behövs, håller djur fint men kan ibland bli snabb när de ska samlas ihop. Fållan brukar inte bjuda på problem.

  • Beat kommer att ha otroliga svårigheter att bara titta på/sitta i bilen och höra visslor, hundar och får utan att han får göra ngt. Hans största svaghet faktist tror jag, att han kommer att vara dunderladdad efter två dagar vid sidan av.





Jaha så vad tycker ni? Vilken hund ska få äran att starta??


Halvseriös träning inför tävling...

Alltså jag måste ärligt erkänna att det är svårt att satsa helhjärtat för EN start och som startnummer ett dessutom. Men nu har jag bestämt mig! Jag ska köra båda fram till tävlingen och jag tar med båda upp sedan studerar jag noga noga och väljer sedan den hund som passar bäst efter förutsättningarna. Är det fusk tycker ni?

Idag skulle vi ta fem tackor ute på fältet där tävlingen hos Miche ska vara, men det är lite högt gräs så de ville ju bara stå stilla och äta i godan ro. Suck. TRÖGT med andra ord. De gick undan men hundarna fick verkligen trycka, kanske inte riktigt det man behöver träna mest på inför tävling där är det ju vanligare med springiga djur. Men man kan inte alltid få som man vill.   

Jaxen var lite log idag tycker jag. Gjorde egentligen ingenting tokigt, lyssnade bra, tog alla sina vissor som han skulle (ler* jag har lärt en hund att flanka på vissla). Men han var så lugn, han brukar ju kunna vara lite jobbigt på och svår att bryta och bara SKA gör på sitt sätt. Nu när vi ställde ut åt Miche la han sig på kommando och låg som gjuten i marken. Jag brukar ha svårt med honom där då han absolut anser att ingen annan hund ska komma och ta "hans" djur. Men man får hoppas att han bara har lantat lite i sig själv, inte mig emot kan jag lova!

Han skar en gång i hämtet, jag skyller på högt gräs men det är ingenting han brukar göra. Gången efter var det vanliga "tänka hela hämtet"- Jax som var tillbaka så jag glömmer (jobbar fortfarande på det) att han skar. Sånt händer. Upptagen är lugna och fina och han tar styrning till 99% bakom djuren. Det känns så bra! Vi ska träna stort oftare. På träningsfältet gills likosm inte längre..


Snygga tänkar Jax hos Cima förra hösten


Beat då! Miche körde honom idag, tusen tack! Han var lite het, Beat alltså =).. Han kommer då och då in i sin "driva djur koma" se förklaring nedan. Men han behöver ju MASSVIS med träning så det är bara att kavla upp ärmarna och träna på. Lugnt och metodiskt! Ska se till att få till några pass i helgen och veckan minsann! Han kan ju den hunden, när han är i hand och han bara lämnar över till mig är han så häftig att köra. Som att styra ett ånglok med en liten liten fjärrkontroll bara. Vi kommer dit igen, hundträning gott folk ÄR EN FÄRSK VARA!


Så här ser en FÅR-KOMA ut. Den resulterar i att hunden sakta men säkert sugs in mot djuren och ju närmre hunden kommer destå mindre fungerar hundens öron. Detta resulterar ofta i att hela ekipaget (får+hund) ökar farten allt mer.  Vart det sedan bär av det vet man aldrig. Det är hela sporten att valla med en får-koma hund helt enkelt!


Bortlottad helt enkelt..

Suck.. Nu är lottningen klar för tävlingarna som jag så fint anmält till.. Började nästan känna ett litet sug när jag var o kikade på WK mästerskapen, att tusan det vore ju skoj att tävla lite.. Men nej då.. På lördagen lyckades jag bli reserv nummer 23 med Beat och reserv nummer 26 med Jax.. (av totalt 26 reserver, hmmm) Tror ni att vi kommer med?? Men på söndagen då.. Jax fick startnummer 1 (!) och Beat 20e reserv (av 23).. Suck.. En helg, 43 mils enkel resa, en start, och då som nummer ett.. Jippie! NOT! Sov god världen!


Jag och Jaxen går VP, känns som om det var jättelänge sedan kan jag lova.. 
FOTO: Jasna Bohlin


Änglavakt!

Igår var det nära ögat för både mig och Jax kan jag lova.. Vi cyklade till Lina tidigare på kvällen och då var det ljust och fint och hundrna fick dra hela vägen och de skötte sig kanon. När vi skulle hem efter glass och massvis med kelpieprat var det tokmörkt.. Jag tänkte typ att det är ju upplyst och såå trögt att cylka om man har lyset på så jag skippar det. Hundarna fick springa bredvid och bara lufsa med.

Vi cyklade på bra och kom ned för en asfaltsbacke med breda tvådelade trottoarer med cykelbana.. Mörkt som tusan var det mellan husen och då kommer det en moped/motorcykel och precis när den är mitt framför oss på motsatt sida slår den på super starka helljus som total bländar mig! Jag lyckas då vingla upp på trottoare mellan cykel och gångbanan och slår i kull ordentligt! Jag glider på asfalten och Jax far hetskällande och gallskrikandes ut i gatan framför en bil.

Jag har fullt upp att komma på benen men jag hör bilen tvärnita men inget skrik.. Sedan hör jag Jax skälla mellan husen på andra sidan gatan. Beat han ligger bakom mig, han har likosm bara kastat sig ner patt som en pannkaka och tagit skydd.  

Jag slog i ögonbrynet i styret men annars inte en endaste skråma på hela mig! Jax var lite uppskakad men helt oskadd.. Kan lova att adrenatlinet pumpade rätt friskt genom mig!

Motsägelsefullt..


När jag egentligen är sjukt trött på vallningen och allt därikring passade jag på att slänga in två anmälningar på pojkarna till IK-1 tävlingarna i Vallsta. Trevligt att åka norröver någon gång också.. Det är väll bara en sådär 40 mil enkel resa skulle jag tro.. Plättlätt!

Nu ska vi bara komma med också.. Just nu är tävlingarna överbokade med typ 30 startande.. Helt sjukt! Håll tummarna för att i varje fall en av grabbarna lyckas att komma med.. Det gör jag i varje fall..

Jax öra har läkt helt fenomenalt och han kan nu vara utan det "underbara världens bästa häst-plåster" som ni ser på bilden härintill..

<--- BAD BOYS

RSS 2.0