Lamm till jyckarna o SJUKstuga

Idag är jag mera sjuk men i går var det värre! Började morgonen med en träning med Amanda och Sara men kände mig lite hängig.. Hundarna gick fint men lite ringrostiga efter en veckas vallning.. Tränade bara på som vanligt, inga livsagvgörande genombrott direkt! Beat var däremot GALEN, helt vild.. Riktigt kul att se, gillar honom med attityd!

Sara hade med sig Nedd alias "gäddan", kelpie valp och sicken liten tuffing han är! Du har händerna fulla Sara! Amanda körde Kross och dessa två går från klarhet till klarthet.. Jag beundrar folk som kan vara så strukturerade i sin träning som Amanda..

Men men när jag väl kom hem skakade jag som ett asplöv så det var bara att bädda ner sig.. Trots fleecetröja, täcke o värmefläkt frös jag massvis.. Mamma kom hem lite sedare o fick ta hand om djuren, jag koncentreade mig på att vara sjuk.. Idag är det lite bättre men INTE bra.. Suck.. Gillar inte att vara sjuk! BLÄ för de!

Idag har jag gjort ingenting, typ bakat choklad bollar och grävt i frysen och hittade där en gammal lamm stek.. Perfekt tränkte jag o mamma den får bli hundmat.. Försöker med Beat att han ska äta lite mer kött o sånt för att se om det gör någon skillad på han hud. Han har nämligen börjat klia sig efer foder bytet.. (från Algutten's Maximum till Royal Canin Medium Sensible) Surt för detta foder fungerar annars såå bra.. Och han ÄTER det! Annars är han ju liksom en känd matvägrare.. Så vi testar! Jax o Soya fick också smaka.. Det gick hem hos ALLA hundarna vill jag lova..

Lamm, lite fläsk, ris o morrötter och så lite hundmat.. Salig röra men GOTT om man frågar djuren!
Jag vet att det ser ut som om mina grabbar ska äta flera liter men
Soya får typ en halv deciliter så därför ser det så mycket ut..

Jag vet inte om det känns bra eller otäckt att han vallhndar att äta lamm.. Men de vet ju inte vad det är..

Filmtajm!

Jax på egenskapsbeskrivningen.. Filmat av Odd Magne på Örjagården
Tack snälla!!


Liten film av Jax som tränar ute på Beteby..  

Sjuk, missat årsmöte, funderingar o grattis

Lagom till kvällen före årsmötet lyckades jag dra på mig någon slags magåkomma, vilken reulterade i att jag spydde typ HELA natten.. Söndagen spenderades i ryggläge i soffan framför TV:n.. Synd kände jag verkligen då jag INTE villa missa årsömtet men men.. Det kommer flera!

Jag har funderat lite kring egenskapsbeskrivningen.. Det var 14 hundar "till start" och snabbt kan man konstatera att de var otroligt ojämna.. Vilken INTE bådar gott för rasen tycker jag.. Jag kan ju inte låta bli att titta på alla hundar och ägare som står och tittar på och man kunde snabbt konstatera att det var många hundar som var ARGA.. Det morrades, skälldes bits och flögs på både här och där..  Men det var få förare som sa till sina hundar.. Skrämmade tycker jag!
(OBS hunden på bilden är Jax som leker med Beat)
 
Jag har aldrig uppfattat kelpin som en arg hund, en hund man inte kan ha med och runt andra hundar.. I min värld fungerar vallhundar ungefär på samma sett som jakhundar är det jobb så är det jobb o då bryr man sig INTE om annat.. Synd att se så många unga hundar med detta beteende, detta är ju likom den kommande generationen som ska visa vad kelpin kan..

Min teori kring just vallning och hundhållning är att för att du ska ha nån chans att lyckas med din hund i vallhagen måste du kunna hantera den utan för.. Det är allt för många som enbart ställer krav på sina hundar just då de vallar och att hundarna då INTE pallar trycket eller att förarna INTE kan nå hunden över huvud taget!

Negativ blogg denna dagen! Dåligt av mig jag vet! Snart ska vi släpa oss ut på en solskens promenad med Amanda som också e sjuk.. Då blir jag nog på bättre humör! 

Å så lite GRATTIS förståss! Miche tävlade ju IK-2 i Falköping i helgen!

Rex placerade sig som 5a på lördagen och kom på 19e plats på söndagen (poäng slut i delningen)
Jag undar om någon kelpie någonsin ar placerat sig så bra som 5a på en IK-2a?? Nån som vet?


Beats fina pappa Ben kom på 8e plats på söndagen.. Synd på missad grind..

Egenskapsbeskrivning

Trött som tusan.. Idag har vi varit på egenskapsbeskrivning på Lekeberga.. MÅNGA trevliga människor och hundar! Kul kul! Jax var inte riktigt som jag är van vid, het och springig men jag tyckte att hans beskriving beskrev honom fint! Känns bra!

Beskrivnings protokollet finns att kika på HÄR

Det vart en kort blogg, i morgon är det ÅRSMÖTE i Svenska Working Kelpie Klubben


Sara Nilsens Yanka & Jax på egenskapsbeskrivning

Bra, bättre - BÄST!!

Jag är helt slut, hundarna är helt slut, vi är kalla, blöta o smutsiga men vilken dag!

Vi har tränat i flera timmar och verkligen kämpat! Underbart! Vi tog bussen ut till Beteby och gick sedan en sväng för att verkligen värma hundarna.. Jag skulle ta ut en grupp ur fårhuset men de vanliga "hjälp-staketet" som gör så att fåren inte kan ta vägen någon annan stans än ut i hagen var INTE på plats..

Hmm.. In med Beat, trångt o mysigt! Efter lite strul så får jag ut alla men då drar de iväg med Beat efter! Fan han jag tänka och jag ser får o hund försvinna bakom fårhuset.. Men efter bara någon sekund kommer Beat så snällt men alla fåren.. Då var det bara att släppa ner dem i hagen så vart det klart liksom! Tänk va smidigt det är med vallhund.. Han bara fixar liksom!

Jax fick köra första tränings passet.. Jag skulle ju trycka till honom var planen men han gick så fint så jag började köra lite bana och vips hade jag kört en VP bana (fast längre) med både fålla in o ut men utan hämt! Herrejösses tänkte jag!

Jag står här med min 10 månaders Working Kelpie och han går en banan som en klocka.. Han tar kommandon, är lugn och focuserad, har huvudet med sig och tänker HELA tiden!

Jag rös över hela kroppen.. En sån känsla! Fin fina jycke! Jag är sååå glad i honom! TACK TACK TACK Miche för att du ÖVERTYGADE mig om att JAX  var hunden för mig!

Efter Jax skulle jag köra Beat! Men får verkligen jobba med sig själv och sin inställning när man tränar den hunden: Djupa andetag Sandra.. Var lugn, bli inte arg! Och det fungerade faktist! Inte toppen men han tänkte, kunde gå åt höger och gick i drivningarna i stället för att fara fram som en gasell.. HÄRLIGT! Vi övade mycket med långa avstånd och han hade inga "jag tar djuren o går" fasoner utan tog styrning fint! IK-2 debuten börjar närma sig känner jag!


Beat är en sån hund som verkligen LIDER av att jag inte har haft så stor möjlighet att valla den senaste tiden.. Han tar ut ALL frustration när han väl får det och blir allt annat än rolig att ha o göra med.. Jag skymtar min fina lätt styrda vallhund stundtals och vet att jag kan få tillbaka honom genom träning, träning och praktiskt jobb!!


Tre kelpisar - Jax, Cindy och Rex


Fyra hundar som tittar på ja vad tror ni? Får kanske.. Eller Miche som tränar Rex! 


Men men.. Miche kom ner med sina hundar och vi tränade ännu mera! Ben (Beats pappa) oh my god va fint han går.. Han har liksom lugnat ner sig nått enormt och är verkligen en fröjd att titta på. Härliga hund! Rex är som Rex är helt enkelt -ENVIS! Delning stog på schemat idag och Miche fick verkligen kämpa med Rex och med fårsen som INTE ville vara isär.. Men det gikc fint till slut! Cindy har verkligen utvecklas sedan jag såg henne sist, lugn, focus och fina rörelser! Det blir bra det där.. Dom e bra lika Jax o Cindy, både på djuroch i sättet!  


Syskon kärlek.. (Jax och Cindy har samma pappa)

Miche fick se Jax lite och så hjälpte han till med hur jag skulle träna honom i hämten. Han svarade fint och han börjar verkligen förstå när vi ska hämta och jag kan ha honom vid min sida och han fattar direkt vart han ska och så.. När man står där känns det overkligt att träna sånna hämt med en så ung hund men han är så mogen och klar så det finns ingen anledning att vänta! Miche gillade vad han såg och jag svävade på små rosa moln så stolt var jag öven min lilla blå hund!


Några till som är ganska lika, både i utseende i och sett för att inte tala om kropps språk..
Ni skulle bara se dem tillsammans.. Beat med sin finfina pappa Ben


Herr blåöga i egen hög person!

Efter en sån här dag bli jag bara så där härligt trött i kroppen. FRISK luft (kall var den också) och så står man ju inte riktigt still heller för den delen viklet resulterar i trötta ben också.. UNDERBART är vad det är! Som balsam för själen - det är vad vallning är för mig!

Åhhh vallning.. (uppdaterad med film)

Idag har vi vallat! Jippie! Kristina hämtade mig, tack snällá och sen bar det iväg ut till Beteby.. Gegga, kallt o snö men vadå? Vad gör man inte.. Ut med får, gick fint, klafsa i geggan.. Hämta hundarna.. Beat HELT galen och drar som en tok för att sedan kasta sig framför mina fötter.. Jag far som en vante över honom o ner i geggan. UNDERBART! Hundjävel säger jag bara! Vanligtvis brukar det vara den blå odågan som får för sig att dra i kopplet men inte denna gången. Border collie alltså: FÅR mamma, jag ser får! Suck.. Jag tycker lite synd om honom men samtidigt blir jag arg.. Men kan allt bete sig trots att man är vallsugen!


Jag blir alldeles nostalgisk av att stå i lera ute på beteby med väntande hundar uppbundna vid staketet..
Det känns som en kurs dag igen.. (utan instruktör dock..)

Vi gick till de betydligt torrare delarna av hagen och sedan vardet dags för träning! Kip ut först o idag var det fart i den mannen. Fint gick han efter lite tillputsning av Kristina! Bra jobbat!


Kip med spring i sina ben..


Jax ut som nästa hund.. Het var han också, drev fint, flankerade inte så fint som han kan.. Han har absolut tänt till ett snäpp til! Härligt att se. Jag gillar verkligen den hunden, han har många fina bitar men fram för allt.. Man slipper bråka in allt på honom!

Vi övade mycket fösning och att han kan ta styrning och klara av släppa i innerflankerna.. Det gick ok, lite små hämt, idag var han snabb o tight skulle behöva trycka lite där nästa gång! Övade även att jag skulle klara av att ta honom ur balans och det gick fint! Bra stopp tycker jag!

Han utveckals så från varje gång jag tränar honom och det gör det hela så otroligt roligt! Ska verkligen lägga på lite visslor snart!

Han utveckals den lilla blå men jag tycker ju aldrig att han blir vuxen. Känns som om jag haft honom i en hel evighet. När han egentligen bara är 10 månader!

Efter Jax släppte vi Kristinas lilla pim, 13 veckor och oj oj oj vilken liten stjärna.. Så häftig att se.. Lugn, focuserad, tuff, balans och en härlig stil! Den där får du håll hårt i Kristina! Jag filamde lite vi får se om det blirnågon film nu annars blir det nog en när jag kommer hem..


Ett stycke vallhund - 13 veckor!


Han e faktist riktigt söt!

Sist ut för dagen var Beat.. Jag vet inte vad jagh ska skriva om det... HET hund, arg matte o får med spring i benen.. Beat tyckte att VÄNSTEV var ett bra håll, medan höger absolut inte existerade.. Suckar! Tänk om man hade lite tålamod, eller varför inte fri tillgång till får..


Fråndrivning.. Här ser det ju fint ut..
Tack Kristina för fint kort!

Här har vi en liten film på Kristinas Pim - FÖRSTA GÅNGEN PÅ FÅR!!

Va ska den heta?

Beat kan ett trix som inte Jax kan.. Det ser ut så här:


Men än så länge heter inte trixet nått.. Vad tycker ni att jag ska kalla det?

Just nu håller jag på o packar.. I morgon ska vi till Norrköping! JIPPPIE! Jag är hopplöst dålig på att packa och tar ALLTID med mig för mycket och ÄNDÅ gjömmer jag viktiga saker.. suck.. Jag har denna gången bestämt mig för vilken väska jag ska ta o så får jag helt enkelt inte ta med mig mer än vad som ryms i den.. Vi får se hur det går!

Jag har bokat tåg men då var det nån himlans ombyggnad på spåren så det blir till att byta till buss i Nyköping. Mindre kul men men vad gör man inte! Jag var o köpte ben till hundarna som dom kunde ha o roa sig med på tåget/bussen i varje fall.. Det kan alltid vara bra!

Kristina är så snäll att hon hämtar mig vid tåget och sedan ska vi drilla våra pojkar i vallningens ädla konst! Det ska bli SÅÅÅÅÅ roligt! Det var länge sedan vi tränade ihop.. Hoppas att kunna köra lite hämt från varandre, alltid bra att passa på när men e två! Släppa lilla Pim på fåren ska vi göra också, det är lika spännade varje gång men ser en nu hund på djur tycker jag..

Kameran i högsta hugg, batterierna på laddning bara jag inte glömmer den.. Nu ska jag packa vidare!

Trix träning och vallsug!

Idag har vi tagit det lugnt.. Promenader och lite träning inne.. Jax har fått jobba med lite nya trix och så har vi slipat på några gamla.. Han ska kunna stå och gå på bakbenen, sitta vackert, sitt-ligg o stå med kommandon, puppy yoga och så lite stå på händerna och sedn avill jag att han ska lära sig att bara slänga sig i backen då han ska "dö" och inte lägga sig ner först!

Det går framåt vill jag lova.. Han är duktig på att hålla isär de olika sakerna men ibland blir det ju tokigt! Ska försöka fånga när han lyter ett bakben och en framtass samtidigt.. Då står han bara på diagonal benen, det vore väll ballt?

Beat tycker att sånt här e larvigt, Talk to the Paw säger han o sen frågar han vart fåren är?? Han har enligt honom själv blivit "lurad" två gånger.. Beat anser nämligen att hästar och stall hör IHOP med får så när vi har varit o tränat i ridhus och sedan på Solvalla tyckte han ju absolut att det någonstans borde finnas får! Men icke!

Grabbarn har inte sett får snart en månad.. Men snart är det dags, gud va vi längtar! Det är alltid kul att köra hundarna efter ett långt uppehåll, eller Jax brukar vara rolig att köra då han har växt från gång till gång Beat brukar mest vara HET! Men det är ju roligt det också..


En bakbens Kelpie, han gillar INTE att träna.. Kolla in flinet!

Nyfriserad och idiot-Jax

Idag har jag varit o klippt mig hos Fredrika, min brors flickvän som pluggar till frisör.. Finfint vart det! Jag är såå nöjd!

 
Sandra 22 år, 10 månader och 9 dagar
Det var länge sedan jag bjöd på nått annat är hundar i denna blogg..

Men nu till Jax.. Han har kommit på att det är tråkit att bara gå fint vid sidan på promanderna.. Det händer ju ingenting! Så då passar han på att vräka i sig snö, han verkligen hetsäter.. Jätte gott enligt Jax.. När vi sedan kommer in så passar han på att hetsdricka vatten.. Vad tror du att resultatet blir! Jo han kaskad kräks i hela hallen.. Det står som en fontän ur munnen på honom ! PARTY eller hur!


IDIOT-JAX I EGEN HÖG PERSON..
Kan lova att han får gå i koppel! Han ska akta sig noga så han inte får nosgrimma..

Rapportträning

I går vad jag, Jocke, Amanda, Johanna och alla våra sex hundar ute på Lida och tränade rapport! Alla hundar utom Jax klarade det hela toppen fint! Kummin har väll också lite svårt men de andra glänste! Hozz och Fräck var SUPER duktiga..

Jag har alltså hittat något som Jax absolut INTE alls bemästrar! Han är värdelös! Känns liksom bra att veta vad vi inte ska satsa på.. Han SKRIKER sig oftast igenom HELA rapport sträckan.. Mindre bra får man ju lov att säga, man han tycker att det är skoj! Tur att han kan spåra, för sök gillar jag inte och jag vill ju verkligen köra lite bruks!

Det vart några bilder dessa hittar du HÄR och även en liten film..
Lyssna noga på Jax när han springer sin andra sträcka..


Lååång promenad och trav på Solvalla

En härlig händelserik helg har vi haft oss.. Ja jo fredagen var väll inte allt för livad men resten har vi hållt oss i farten.. Fredag - Vampyrfilm o glass i min ensamhete (nej då jag är inte bitter..) Promenad med hundarna mitt i natten efter filmen, jag var döö rädd o såg vampyrer överallt och höll på att skrämma slag på mig själv.. Vadå nojjig!

Lördag - träning med Johanna och Mikaela på Stockholm Södra Bk.. Lite halt men det gick bra! Vi övade de flesta klass I momenten, passade på att köra hopp och så övade vi tandvisning för fösta gången.. Äckelpäckel sa Jax. Trots att han är en MYCKET social hund så när han får krav om att han MÅSTE sitta när folk kommer fram så var det riktigt lika kul! Han sitter kvar men duckar när Johanna skulle ta i honom.. Vi får öva vidare!

Efter träningen gick vi på promenad med alla hundarna.. Mikaela hade med sig alla sina utom en och det blir då fem, jag hade mina två o Johanna hade Hozz... Alla hundarna fungerade finfint ihop, gamla som unga tikar o hanar.. Härligt! Jag tog inga bilder men jag tror Mickan gjorde det så då kanske jag kan få snå nån... Beat polade ihop sig med bergern Puma o de hade superskoj! Jax lullar mest runt i sin egen lilla värld, klättrar över stock o sten men är INTE nämnvärt intresserad av de andra och vad de har för sig! Märklig hund det dära!

Jag villade iväg oss på en LÅÅÅÅÅNG tur men hundarna var såå nöjda.. Johanna klagade övar att hon fick träningsvärk men vi kom ju fram tillslut!

Efter ett besök på en kina krog och uppphämtning av Mickans kille Patrik avslutades kvällen med melodifestival och massvis med hundprat.. Lika roligt varje gång!

Söndagen hade jag o Johanna bestämt oss för att åka till/på (vad säger man?) Solvalla.. Solen lyste och vi hade en underbar dag, vi vann ingenting tyvärr men hade så kul när vi spelade! Vi kikade mest på färger och attityd hos hästarna men försökte läsa oss till hur de hade sprungit tidigare.. Vi höll även tummarna för Miche som körde sitt första lopp som kusrk, det gick fint och en av han hästar var med o sprang, det gick mindre fint! ROLIGT var det i varje fall! Det Jojjo får vi göra om.. TACK Miche för att du fixade in oss! Det är sån sjuk skillnad at se hästarna springa live än att se dem på TV:n.. Det går inte att jämföra!

Jag o Johanna tog oss på hemvägen en sväng förbi Bromma Zoo - sjukt stor djuraffär, jag o Jojjo dregglade över alla saker men INGENTING vart shoppat! Hade  vi vunnit pengar hade vi nog shoppat loss ordetligt. Kvällen avslutades med en Beckfilm.. 

 

RSS 2.0