En spruta i nacken på gårdsplanen...

Mycket praktiskt det här med att ha andra djur på gården inte bara hundar.. Distriktsveterinären var här idag för att vacciera och chipmärka lilla Stepnir (fölet) och då passade det ju utmärkt att Jax fick sin 12 veckors spruta!

Så uppe på gårdsplanen stog jag med Jax i famnen och sedan fick han sin spruta! Han sa inte ett knyst! Duktig hund!

Snabbt, smidigt och sååå billigt!

Lugn dag med jobb och galen kelpie valp..

Idag har vi bara varit hemma och tagit det lugnt! Jag har jobbat lite, Beat har fått vila sig.. Han verkar piggare idag, kände igenom honom men hittade ingenting idag heller men helt fräch är han inte.. Vi får se det är vila som gäller!

Jax däremot är inte direkt lugn.. Han far ikring som ett skollat troll, lämnar man honom utan upsikt hittar han direkt på något hyss.. Alldeles nyss hade han släpat ut mina spårsnitslar och spritt runt i hela trägården.. Detta på bara tre minuter! Duktig liten hund han vet verkligen hur han ska roa sig själv!

Tog en liten promenad i morse.. Kameran var med såklart..

 

En vacker dag kanske han ska börja se ut som en riktig hund
inte nu som en blandning mellan pitbull och fladdermus!


Herr brunn tar igen sig i skuggan..


Alpackorna och fåren har verkligen bildat flock..
Här ser ni TRE nyfikna hundar.. Beat smyger INTE alls..


Beat & Guinness poserer på en sten


Beat klamrar sig fast vid stenen som var ganska brant på baksidan..


Jax leker med Beat from GuinnBeat on Vimeo.

Här har vi en liten film på Jax när han lek-attakerar Beat..
Beat är såklart snäll och halvleker tillbaka..
Det är denna aktivitetsnivå Jax ligger på om han själv får välja.. Vilket han sällan får!

Fösning/drivning i lina

Svar på Susannes mail om hur jag fick göra med Beat på Bobby Dalziel kursen då vi skulle få ordning på hans drivningar/fösningar.. Hans sätt att gå emot djur helt enkelt!

Det Bobby gjorde och som jag senare lärde mig att göra med Beat är att korrgera honom i linan med små små lätta drag/ryck.. En bra taknik fick jag lära mig är att om hunden går och föser djuren längs ett staket så ville Beat gilda upp och stoppa dem.. Låt säga att hunden har staketet på sin vänstra sida då vill Beat glida upp höger och stoppa djuren altervaivt ta fåren till mig..


Om jag hade linan fäst i halsbandet på den sida jag ville att hunden INTE skulle gå åt och lät linan löpa längs hundens kropp istället för över ryggen på den så kunde jag dra Beat i "position" utan att han nästan inte märkte det..

Guinness får här agera modell.. (se bild till vänster) Om man tänker att han vill glida upp höger och runt fåren (som man får föreställa sig finns någonsans framför honom) så kan jag med mycket små medel stoppa honom och få honom att behålla positionen bakom djuren..

Om jag segdrar i linan åt vänster så att hela hans kropp förflyttas så märkte kappt Beat detta utan traskade bara på.. Jag/Bobby fick honom då att bara följa efter djuren bakom.. När jag gick före (drivning) så gick Bobby bakom och styrde.. Jag antar att det är detta som blir så svårt Susanne när man e själv!

Annars så fick jag gå framför fåren och Beat bakom och viktigt var då att vara noga noga med tempot.. Skötte han sig inte så fick jag i början mycket hotfullt höja min hand och väsa "STEDY" och detta fattade han snabbt som attan att man minsan skulle gå LUGNT! Och sedan skulle jag vara noga med att han inte fick stanna eller lägga sig utan bara sänka tempot!

Om han försökte glida upp och runt så skulle jag stoppa honom genom att hålla ut pisken.. Nej inte däråt utan håll dig rakt bakom djuren! Men först gick vi ju  en hel del i lina och bara gick och gick och gick! Som du kanske kommer ihåg!
 
Blev du något klokare Susanne?!? 


Trasig border collie och fårförflyttning

Idag på morgonen var det dags att flytta på fåren för det började bli ont om mat i deras hage.. Jag och Stefan och Beat hjälptes åt.. Jag tog en kort träningsrunda i hagen innan vi skulle flytta dem och Beat var het och spänd så jag fick bli ganska arg men han lugnade ner sig och blev vanliga lugna Beat igen!


Fåren i sin gamla hage..

Jag fick ut dem ur hagen lugnt och fint sedan gick de iväg en bit åt fel håll.. Jag skulle då skicka Beat åt vänster för att fåren inte skulle sticka i väg.. Han far i väg med hög fart och springer på en stubbe dold under lite ris.. Han skricker och voltar ett varv men springer direkt vidare och hämtar in fåren.. Vi får in dem i hagen utan några problem förutom att Stefan fick sig en stöt av staketet.. De får dela hage med alpackorna som tyckte det var riktigt trevligt att få sällskap och hälsade på nykomlingarna med sina speciella hummande läten.. Så fort fåren var på plats tog jag mig tid att känna igenom Beat men kunde inte hitta något ställe som han ömmade på eller se någoting.. Han rörde sig helt normalt och jag tänkte inte så mycket mer på det..

Senare åkte vi en sväng för att svalka oss i en sjö nära oss.. Guinness & Beat fick följa med medans Jax fick stanna hemma och träna på att sitta själv i hundgården.. Jag, Stefan och Beat simmade en lång sväng medans Guinness satt och gömde sig under en bänk, han gillar inte det här med vatten.. Beat fick hoppa från bryggan, han börjar bli riktigt duktig på det nu!


Beat, mästersimmaren!

När vi sedan kom hem så släppte jag ut Jax som hade varit knäpptyst hela tiden, duktig hund! Vi gick en kort sväng och jag tyckte att Beat var ovanligt lugn på promenaden.. Jag stannade till vid min apellplan och hämtade lite saker.. Jag hittade en leksak som jag slänge åt hundarna.. Guinness och Jax for runt med leksaken men Beat bara låg vid mina fötter.. På vägen hem brukar jag alltid ge ett frikommando och då springer ALLTID Guinness & Beat i full fart hemmåt.. Men inte denna gången.. Guinness sprang men inte Beat.. Han lunkade snällt vid min sida. Han är bevisligen påverkad av smällen han fick men jag kan inte se någonting.. Ibland tycker jag att han haltar på ett framben men i nästa sekund ser han ut att röra sig lite stelt bak.. Det får bli vila för herr boder collie och så får vi se hur han mår i morgon!

Ikväll är Stefan ute med några kompisar så jag och hundarna har en lugn kemmakväll med lite godis och massvis med Harry Potter filmer! Jag gillar ju egentligen bökerna bättre än filkmerna men det blir lite svårt att hinna med flera böcker på en kväll! Guinness och Beat sover lugnt men inte Jax.. Han roar sig med att retas med Rajo!


Rajo är inte så värst förtjust i att bli störd när han sover eller vilar

Om att sova i tält med tre hundar...

Ibland undrar man ju om man är precis galen eller bara lite knäpp.. Stefan frågade mig om jag ville följa med och fiska på en av hans favorit platser.. Och jag tyckte att det lät skoj.. Nu visade det sig vara fiske efter sutare som görs på natten med napp-alarm (saker som piper när man får napp) vilket då innebar att vi skulle sova en natt i tält.. Men visst tänkte jag det låter ju skoj! Ska vi ta med hundarna? Ja såklart! Allihopa!
Jag hade frågat ut Stefan om platsen, hur det såg ut, om det var fint och mysigt! Och oh ja, det fanns klipphällar och en sååå vacker skog och det var sååå bra! Okej låter ju riktigt kul tänker jag! Han kan fiska jag kan traska i den fina skogen eller sitta på klipphällarna och läsa i solen.. Men ibland så verkar det som om alla som pratar svenska ändå inte pratar samma språk, eller så jag jag och Stefan helt enkelt olika uppfattningar om MÅNGA olika saker på denna jord.. Det verkar bland annat som orden mysigt och fint har väldligt olika betydelser i våra hjärnor.. 

Vi stuvar in allt i bilen och åker i väg.. Väl framme kommer vi fram till ett friluftsområde som är sååå fint! Härligt tänkar jag här kan vi vara! Men nej, vi ska minsann i väg in i skogen.. Det är bara en kort bit att gå.. Men även den kortaste lilla biten (ca 15 minuter) kan kännas som flera mil om man har tusentals kilo packning att släpa på..  

Vi går längs en vandringsled som är fin men efter en stund kommer vi allt mer in i någon slags urskog.. Det blir mörkare, lerigt och allt dystrare stämning.. Men vi konkar på, Stefan pratar på om hur fint (!) det är och visste du att det finns en foder plats för viltsvin precis där vi ska tälta.. VA? Viltsvin, där vi ska sova? Ja, stefan nickar och ser glad ut!

Efter en stunds konkande genom urskogen kommer vi fram till vårt mål.. Det är mörkt, dystert, sönderbökat av viltsvin, trasiga grenar och mossa överallt och det finns typ två kvadratmeter mellan några stora mörka spetsiga stenar (klipphällar enligt Stefan) där vi kan få plats med vårat lilla, lilla tvåmans-tält! Vi lämnar av allt vi bar på och traskar tillbaka för att hämta ännu ett lass.. Jag måste självklart släpa med en bur till Jax för att försäkra mig om att vi ska få någon sömn över huvudtaget.. Den lätta plastburen kändes så lätt hemma men efter några minuter över stock och sten börjar jag bittert ångra mitt beslut! Men men.. Det var väll bara att knota på! När vi väl har kommit i ordning med allting och övertygat Beat om att man INTE får bada här för att man inte ska fastna på kroken eller skrämma bort fisken så är det ganska trevligt! Jag sitter på en stol som sjunker djupare och djupare ner i dyn, äter godis och läser en bok om mord.. Hundarna ligger i "förtältet" och Spanar på Stefan som står i vattnat och fiskar och pllar med sina spön. Jax fick mat så fort vi kom fram sedan stoppade vi in honom i sin bur och han somnade direkt och snarkade hela natten.. Han var den enda som sov..

När det började skymma knölade vi in oss alla... Beat fick sova i "förtältet" men vi hade öppet in till oss så honom gick det ingen nöd på. Jag hade buren med Jax i vid mina fötter så jag fick ligga som en ostbåge. Guinness fick ligga vid Stefans fötter framför Jax bur, han ANDAS på mig suckade Guinness och skulle minsann INTE sova.. Tillslut rulade han ihop sig till en boll och alla somnade tillslut! Jax han bara snarkade!

När klockan är ca tre och det faktist är nästan helt kolsvart väcks jag av att Guinness morrar.. Jag ligger stilla en stund och lyssnar.. Då hör jag ljud utanför tältet det är någonting som rör sig, någnting ganska stort.. Och flera måste det vara.. Jag ligger blickstilla! VILTSVINEN ÄR HÄR! Jag ber en bön om att Guinness ska förstå allvaret och hålla tyst.. Jag andas så tyst jag kan medans jag lyssnar på ljuden utan för tältduken.. Jag hör att en av dem går ut i vattnet.. Jag tycker att ljudet låter lite bekant men är alldeles för rädd för att kunna tänka på vart jag har hört det förut! Efter en stund sträcker jag mig efter mobilen för att kolla vad klockan är och slänger samtidigt ett öga mot platsen där Guinness borde ligga.. TOMT.. Jag tittar mot "förtältet" men ingen Beat och då slår det mig! Det är inga vildsvin.. Det är bara Guinness & Beat som har smitit ut, Beat badar och Guinness lunkar runt tältet.. Guinness satt nog precis utanför tältet då han morrade och jag trodde att han var i! Vad han morrade på har jag däremot ingen aning om!

Jag ropar in hundarna i tältet och stänger igen det så noggrat jag kan.. Jax snarkar vidare och än så länge har vi INTE fått några fiskar.. Jag somnar om.. Några timmar senare vaknar vi med ett ryck.. Det fullkommligt skriker i ett av nappalarmen.. Vi har fått napp! Stefan kastar sig ut ur tältet.. Men nej! Det var ingen fisk! Det var Beat som hade rymt för andra gången denna natt och som hade simmat in i linan! Som tur var hade han INTE lyckas fastna på kroken! Vi somnar om och sover sedan en timme till, sedan går vi upp, äter lite frukost, packar ihop och beger oss hemåt!

Guinness i urskogen
Guinness i urskogen på vägen tillbaka till bilen på morgonen


Träning hemma..

Vi har tränat hemma flera gånger efter kursen och det hela känns så bra! Beats tempo under drivning/fösning har blivit sååå mycket bättre! "Stedy" kommandot har verkligen fastnat och fungerar såå fint! Hämten är fina och hela hans attityd har liksom förändrats! Han bara vill & vill & vill! Igår kunde jag verkligen nöta och han bara jobbade på! Han sprang och sprang men gav INTE upp! Gud såå glad jag blev!


Trött Beat men han bara fortsatte att försöka och kämpa! GLAD MATTE!

Jax har kommit på att han minsann kan smita igenom maskorna i fårnätet! Så han har tjuvvallat för första gången i sitt liv! Han kommer på inklanning men jag vill inte att han ska tro att han kan bestämma när och hur vi vallar! Han får springa lite efter fåren då och då och han bara älskar det!

I förrgår hade vi lite späning på gården också! Alla fåren hade rymt! Vi hittade dem två kilometer bort inne hos grannens får! NEJ! Men Vi lyckades dela av dem (för hand), de andra fåren var INTE vana vid hund så de bara sprang för livet om de såg Beat så det var enklare att göra det för hand! När vi väl fick ur dem ur hagen så lyckades Jag, Stefan, Guinness (i lina) och Beat valla hem dem! Vi var bra trötta när vi kom hem, Beat hade fått hämta dem i skogen flertalet gånger och jag och Stefan sprang som galningar i gummistövlar! Men nu är de hamma och staketet är fixat! Tack ALLA som hjälpte till!

Igår la jag spår till Beat och Jax.. Det gick så där! Jax spårade men var nog egentligen lite trött och blev okoncentrerad, Beat spårade fint men då satt Jax uppbunden och skällde (j-vla hund) och då blir Beat låg för att han känner på mig att jag blir irreterad.. Ibland är det såå skönt att han är en signalkäslig och mjuk hund! Men om man har två galna kelpisar och en lite mjukare border collie blir det mest synd om Beat för att han tar åt sig av vad jag säger till alla! Guinness & Jax är mer lika och bryr sig inte om något!

Lärorik kurs med Bobby Dalziel

Då är vi äntligen hemma ifrån Beteby där kursen med Bobby Dalziel har gått av stapeln. Det har varit långa och intensiva med MYCKET lärorika dagar! Vi började direkt när jag kom i måndags, jag han inte göra något annat än att stiga ur bilen och in i hagen. Vi fick först köra en liten sväng själva för att visa vart vi låg och vad vi ville ha hjälp med! Tror ni att det var något nervöst att skicka ut sin hund förbi självaste Bobby Dalziel! Inte alls! Beat visade upp alla sina svaga sidor och det var vällan lika bra det så vi kunde ta tag i det på en gång!

Det som Bobby framför allt tränade Beat och mig i är våran drivning/försning, Beat har en förmåga att om jag INTE använder mig av några fler komandon än framåt så börjar han tveka och titta på mig för att få hjälp! Så Bobby fick Beat att bara gå på helt oberoende om vart jag var och gjorde.. Han skulle bara FÖLJA djuren vart de än gick.. För att styra honom i tempo och hur han gick satte Bobby på honom en lina! Detta gick sååååå bra! Han bara tuffade på! Senare la vi dit ett sakta-kommando "stedy" som han fick honom att fatta nästan direkt! Så nu hux flux så kunde jag få Beat att i ett lugnt och behagligt tempo bara gå mot djuren! MAGI! Underbart! Lite senare tog vi tag i hans flanker och det gick bra! Han klarade denna gången pressen riktigt fint! Duktig hund! Han börjar att bli stor!

Vi var flera på kursen, alla med egna hundar och problem och det var kul att se hur Bobby tog i tu med de olika hundtyperna! Imponerande var det även att se hans egna hundar!

Helgen har varit helt suverän med lagad mat och finfint boende! Tack Miche och Anita! Och Odd som fixade det hela!

Jax har skött sig fint under helgen.. Han börjar bli allt duktigare på att vara med, sitta fast, gå lös, lyssna och allt annat som hör vardagslydnaden till! Jag har börjat lite smått med "lägg dig" samt att gå bakom och han fattar snabbt men är envis så man får jobba hårt! Beat fick ta en kort kort sväng med fåren och alla tyckte att han skötte sig fint! Jag var mest stolt över att jag kunde kalla in honom när han vallade! Detta ska jag ine släppa en tum på!

Numera bor Beats pappa Ben hos Miche och det är sååå roligt att få träffa honom och lära känna honom mer! Det är en sååååå underbar hund! Han och Beat är så otroligt fasinerande lika, ju mer jag tittar desto mer lika blir det! Men jag har ÄNDÅ inte lyckats att fota dem ihop!

Då var det gjort!

För tre minuter sedan anmälde jag mig till ett vallhundsprov med Beat! HJÄLP! Hur ska detta nu gå!

Idag har jag varit på IK-2 tävling och tittat.. I morgon ska jag titta lite mer.. Sedan väntar Bobby kurs i dagarna tre!

VALLA VALLA VALLA VALLA VALLA! Nu ska vi ligga i!


Jax vs. Sheep

Idag har minsann lilleman fått sig en sväng bland fåren! Detta är andra gången jag släpper honom på får.. Första gången var han inte så intresserad och tyckte att det nästan var lite äckligt!

Denna gången var han betydligt mer intresserad.. Beat fick vara med och passa så inga av tackorna blev för tuffa mot Jax och han skötte sig fint! 
Efter en liten stunds funderande kunde Jax både jaga och smyga på dem.. Vi bröt efter en kort kort stund och ska fortsätta med några små träffar med fåren..


Jax får hjälp av Beat med fåren


Fler bilder från hans lilla möte med fåren finns här


Kvällstävling i Motala

I onsdags tävlade vi som sagt på Motala BK.. Det var en kvällstävling med ganska många startande.. Jag drog med Beat startnummer två - helt perfekt! Stefan fick nummer 8 med Guinness och de var näst sista ekipaget ut!
Efter lottningen fick vi vänta över en timme på platsliggningen som skulle vara på en annan plan än där vi skulle tävla.. Vi fick lägga hundarna ca tre meter från publiken och sedan gå igenom hela pubilken och gömma oss bakom ett hus.. Beat var med mig in på planen men när vi ställde upp mot publiken fastande han helt! Jag fick säga åt honom TRE (!) gånger att lägga sig ner! Jag och Jocke (som tävlade sin malle Fräck) var spända och nervösa där vi stog bakom huset! Fräck satte sig tyvärr upp medans Beat minsann vände sig 180 grader på stället men fortsatte att ligga! Han nosade sig likom runt! Han är FÖR säker på sig själv där han ligger! Han tycker inte att det är någon grej att jag lämnar honom! Här ska det tränas inför klass III!

Guinness och Kummin som låg platsen efter oss skötte sig finfint! Guinness bytte sida att ligga på och fick nerdrag men de båda låg lugnt och sansat!

När de väl drog igång tävlingarna efter att de hade ställt i ordning och fixat allt så försökte jag värma Beat efter bästa förmåga på det lilla lilla utrymme som fanns.. Det var många hundar och messvis med myror men jag tror att vi lyckades rätt bra! Vi busade och kampade med favoritleksaken och han kändes verkligen PÅ när vi gick in!
Här kommer poängen:

  • Platsliggning     7      Dk ligg, kryper, nosar
    Fritt följ               10     Bra kontakt och position
    Läggande               Sen start
    Inkallning              Nosar, lägger sig
    Rutan                10
    Apport                    Omtag
    Hopp                 10      Bra
    Fjärr                    8       Dk läggade
    Helhet                9       Bra samarbete, trevligt ekipage

Här kommer en liten film från tävlingen!

Lite komentarer:
Domaren var MYCKET snäll! Men han var rättvis och dömde jämt! Det som jag är absolut mest nöjd med är vårt fritt följ! Den tian förtjänade vi! Han släpper kontakten vid två tillfällen men hans position är jämn och han är såå duktigt! Stolt matte!
Läggandet -  jag går i väg först och säger fot sedan.. Därför sitter hunden kvar! Mitt fel! Läggandet i sig var okej!
Inkallningen - Han nosar och lägger sig! Vi behöver verkligen träna stadga i både sitt och ligg! Han har lite små seg fart och stannar inte som blixten själv men detta är okej! Att han nosar och lägger sig ner är däremot INTE okej! Här ska tränas!
Rutan -  han travar in i och har sug mot den främre vänstra konen men alla fyra tassarna är innanför men en tia tyckte jag nog inte att det var värt! Snäll domare!
Apporteringen - TUGG! Aja baja Beat och sedan så släpper han den inte på loss (detta såg ej domaren) så jag får nästan rycka den ur munnen på honom!
Hoppet -bra hopp men han flyttar sig när han ska sätta sig men med tanke på att han inte kund edet alls för en vecka sedan så är jag NÖJD!
Fjärren - seg upp i sitt och dubbel kommando! Detta är nog vårt svagaste moment!

Men allt som allt ett första pris med 173 poäng och en tredje placering i klass II, hans andra lydnads tävling i hela sitt liv! Han är inte änns 1½ år och vi har ABSOLUT inte satsat på lydnaden! Jag är bra stolt över min lilla border collie!


Beat 3:e placering på 173 poäng & Kummin med vinst på 189,5 p & LPII

Guinness skötte sig inte denna tävling! Det var bara nos, nos och nos igen! Stefan kämpade på och lyckades få marginalerna p¨å rätt sida och fick ett första pris på 160 poäng! Detta ledde ju till att Guinness numera även har LPII som titel! Nu känns det som Guinness lydnad får vila en stund! Varken jag eller han har nog någon egentlig motivaton för det hela! Tack Stefan för att du tävlade honom! Du är min ängel! Vi får se om vi tar tag i det hela med klass III någongång, just nu kollar vi in lite appell rapport tävlingar men vi får se vem jag startar!

4 av 4 MÖJLIGA (kort uppdatering)

Yes! Idag var vi bra! Allihop!

Jag, Stefan, Amanda & Jocke har i dag tävlat lydnad! Johanna & Anna var publik! Alla vi körde tvåan och alla tog ett första pris!

Amanda & Kummin - 189,5 poäng, 1:a placering och LPII

Jag och Beat - 173 poäng, 3:e placering (betyg 7 på platsen)

Jocke och Fräck - 168 poäng, 4:e placering (betyg 5 på platsen)

Stefan & Guinness - 160 poäng, 6:e placering och LP II

Bilder, filmer och en LÅNG redovisning av dagen kommer någon annan gång!

Vallning, får och Jax 1 1/2 vecka på Nybäck

Jaha då har lilla Jax befunnit sig här på Nybäck i en vecka och en dag! Tiden går fort när man har roligt.. På ett sätt känns det som om han har varit här längre men samtidigt känner man att något är förändrat! Allting är helt enkelt lite krångligare när man har valp.. De andra hundarna är man ju så van vid så de flyter ju bara med! Om jag ska sammanfatta veckan som gått så har det gåt bra! Över förväntan! Han är en TUFF hund med mycket mycket spring i benen med mycket egen vilja och ganska självständig! Rumsrenheten har gått toppen! 100% lyckats faktiskt, duktiga jag! För det är min förtjänst inte Jax! Jag är bättre på att se om han behöver gå ut än vad han är.. Men har börjar faktiskt säga till och gå till dörren! 


Beat och Jax kommer bra överens, jag önskar bara att Beat var tuffare och sa ifrån mer! Han tolererar nästan vad som helst! Några gången har jag ingripit och stoppat Jax tillexempel då han ställer sig på Beats huvud och morrar och bits! Det är INTE okej.. Men när Jax inte drabbas av storhetsvansinne så går det fint! Guinness tycker att han är PEST, blä för valpar Han morrar och är MYCKET mån om att han ska veta sin plats.. Han gör dt på ett skysst sätt och det låter betydligt värre än vad det är!


Kan man se på svansarna vem som anser sig vara störst eller?


Jax alldeles egna levande leksak - Beat

Idag har vi fixat hemma, städat hela huset - duktig jag! På eftermiddagen tog jag mig en sväng och tränade lite vallning! Jax fick följa med för socialträningens skull.. Han skötte sig fint! Han är en social och trevlig liten krabat.. Han är duktig med nya hundar, han fick hälsa på både Kip och Meg och han är lugn och hälsar fint sen bryr han sig inte så mycket. Det är så skönt! Beat skötte sig under vallträningen.. Vi övade på att ta det lugnt och det gjorde han, pisken var med och den spelade säkert också in lite grann! Han dämpar sig en aning då.. Jag hade pratat med Kristina om att låna några av hennes får att ha hemma och träna på så när träningen var över var det dags för sex av de elva fåren att följa med hem.. Vi fick backa hästtransporten för hand och fixa och trixa men till slut var den på plats.. Fåren gick snällt in i transpoten med hjälp av Kip och Beat men sen skulle vi bara ha ut dem som jag inte skulle ha med mig.. De första gick fin men sen
skulle den stora tackan ut och då lyckdes hon så klart smita.. Så det blev fårjakt i Säterhyddan men till slut lyckades Fia och Kristina få fast den förrymda tackan och fick på henne Kips koppel sen var det bara att promenera tillbaka till hagen med henne! Så lätt var det minsann inte hon väger minst 60 kg och det är inte lite att ha i andra endan av ett koppel..


Smygaren övar inför sin kommande karriär som vallhund..

Rymmarhundar!

Jax blir vildare och Vildare och VILDARE för varje dag som går nu har han kommit på att man kan springa iväg! Långt! Han springer ín i hus, i stallet, ladugåren eller bara iväg! Säger man åt honom gör han det inte om det igen på en stund (ca 1/2 minut) och sen så bär det av igen! Så lösningen blir lina! Då funkar det så bra för man kan påpeka för honom att NEJ du lilla kelpie INTE ditåt! Men det är ju ett heltids göra att hålla koll på honom så därför har han fått sitta en del i hundgåren för att jag ska kunna vara konsekvent när vi väl är tillsammans och för att han inte ska få hitta på en massa bus och få vinning för det när jag inte kan ha all focus på honom!

Men en till som busar till det nu när jag har focusen på annat är Beat! Han brukar vara den snälla, lätta och lydiga hunden här hemma men nu har jag fått lägga lite mer tid på honom också! Han kommer ALLTID när jag kallar på honom men inte igår! Om mina hundar inte kommer så springer jag och hämtar dem men denna gången så tänkte Beat att jag inte skulle få tag på honom.. Så det vart jakt på border collie över hela gården! När jag väl fick tag på honom var han ganska spak för det var visst inte så kul att bli jagad av en mycket upprörd matte när allt kom ikring.. Resten av dagen spenderades i koppel vid min sida!

Hunträning är en färskvara och så fort någonting förändras ska ALLT prövas om på nytt! Men det är ju det som gör det lite kul också! Utmaningen att man alltid måste jobba för att hålla i det man har och inte tappa lydnaden på dem!


Lydnadspanik och fastkedjad valp

Idag kom jag på att det endast är sex dagar kvar till nästa lydnadstävling.. Beat ska då debutera i tvåan och han kan inte hoppet! Detta är något som jag har förträngt och likom förklarat för mig själv i mitt huvud att han har ju ett fint fritt följ! Men det spelar ju ingen roll hur bra han går fot om han inte alls kan tvåans hopp så det var bara att ta sig i kragen och träna hopp! Jag tycker att det är jobbigt att släpa runt på det där hopp hindret och undviker då oftast att träna på det!

Stefan och jag har ju snickrat i hop ett finfint hopphinder så egentligen finns det ju ingenting i denna värld som skulle kunna hindra mig från att ha tränat på det tidigare utom mig själv förståss! Så nu är det upp till bevis! Hur bra är man på att lära in saker snabbt och rätt? Jag har sex dagar på mig! Beat kan alltså INTE alls hoppet! Sätter du honom framför ett hopp och ber honom hoppar tar han som mest ett skutt upp i luften och landar igen på samma sida som man ställde upp!

Men idag har vi kommit ett steg längre.. Jag har med hjälp av en otrolig rolig strumpa fått Beat att förstå att på kommando hopp ska du ta dig över hindret medans jag stannar kvar på denna sida! Då är det ju bara lite kvar!

Lilla Jax fick minsann träna att sitta fast.. Med tanke på att han är den han är så fanns det inga altenativ utan det blev kedja! Allt nytt som innebär att man sitter fast är till en början FASANSFULLT och han biter, skriker, hoppar, gnäller och lever om men efter en halv minut är det som han bara inser att det inte gör ont eller är farligt och då accepterar han det direkt och då tar han det lugnt!

Så kul var det ju inte att sittar fast! Kolla in blicken!
Dagen till ära har även ett öra ställt sig upp, vackert?


Kvällsvallning hos Miche

Igår tog jag mig med Gustavs hjälp ut till Miche och Beteby för lite träning! Jag kände mig inte helt bra hade haft feber på dagen men sen så slår vall-abstinensen till och då kunde jag bara inte låta bli! I med några tabletter och sen var det bara att tuta och köra! Jax fick följa med för att träna på att åka bil och självklart för att jag skulle få visa upp honom för Miche och Anita! Jax blev gald över att träffa "gammelmatte" Anita men skulle fortfarande hålla sig vid mig! Söthund!

Hur gick vallningen då! Första svängen hade vi alldeles för många får typ 20 stycken och när man vill träna lite fåll ain och bana så blir det segt och struligt med så många får! Beat blir hetsig och jag börjar att slarva med mina kommandon!  Hämten var det ända som jag verkligen kunde känna fungerade! De börjar se fina ut! Tempot i fösningen och drivningarna var för snabbt jag får då hela tiden stoppa och bråka på honom och det blir ryckigt och inget flyt! Fålla in gick halv bra! Det var ju så många får och en så liten fålla!

Sedan kom Micke och vi körde en vända till! Han har köpt Beats pappa Ben av Mosse så han ställde ut fåren åt mig och Beat med Ben! Det Kändes riktigt som det skulle! Pappa hund hjälper sonen med fåren! Gulligt värre dom är såååå lika! I kropps språk, sättet de beteer sig, hur de vallar och hur de rör sig! Jag måste verkligen knäppa ett kort på de där två! 

Miche ställde ut fåren på ett avstånd som vi aöldrig tidigare hämtat på! Jag klev upp på pallen som stog kvar sedan IK-2 tävlingarna med Beat vid min sida! Fy vilken känsla! Där ska jag stå! Jag skickade honom på ett vänster hämt! Han gick ut finfint, tyvärr såg han inte riktigt fåren och blev lite osäker men med ett till vänster så löste det sig! Han tog upp den okej och drev den något av linjen till mig! Resten av banan gick ok, jag hade denna gången pisken med mig ut och Beat gick då betydligt lugnare och var mer samlad i huvudet så det ska vi nog fortsätta med ett tag! Fålla in gick bra när vi hade tagit bort en bråkig tacka som bara ville göra tvärtom! Men fålla ut MÅSTE jag verkligen träna på! Beat tror att när man har får i en liten fålla så är det fritt fram att bita hur mycket som helt! Han är i vanliga fall ödmjuk inför mina kommandon och inte någon svår hund att bryta med dumheter men inne i fållan blir han spänd och upphetsad och därför blir det oftast DÅLIGT! Detta måste vi träna på inför VP:t annars blir det problem!

Lilla Jax fick sitta i Miches knä när jag vallade med Beat och när fåren kom nära morrade han tufft på dem där han satt! Charmigt värre! Han var däremot inte så sugen på att gå så mycket närmre dem utan var glad är han satt å va tuff i famnen!

I morgon kommer gruset till hundgåren så idag ska jag fixa i ordning det sista och jämna till marken så gott det går!

Många nyttiga lärdommar!

Idag har jag varit mer eller mindre död så det vara bara för lille Jax att snabbt som attan lära sig att vara i hundgården! Det tog 20 minuters gapande och skrikande men sedan kom han underfund med att man kunde vara där, leka med leksaker och sova.. Beat fick vara med som sällskap och han såg måttligt nöjd ut! Han har varit dundersnäll och accepterat i stort sett vad som helst i från Jax men äntligen idag så sa han faktist ifrån för första gången! Det känns bra! Jag vill inte att Beat blir överkörd!

I dag har lilla Jax även lärt sig att man inte kan gå på näckrosor! Då blir man blöt! Idag har han även fått lära sig hur det känns att gå igenom ett nässlesnår! Han försöker sova men är mycket oroad över sina tassar.. Det gnags och slickas och han tycker mycket synd om sig själv! Jag har ställt honon i kallvatten samt smöjt in tassarna med salva med det verkar inte hjälpa så mycket! Stackars liten! Vi får se hur mycket sömn vi får i natt!


Lill-fjant alias Jax


Inte fullt så söt alla gånger..


Kolla in Beats blick! Ska DU sno min pinne?

Vi har köpt en bilbur till hundarna! Det känns skönt så vet man att dom kan åka säkert! Guinness vart överlycklig! Han älskar burar och ville ligga i den även när den stog ute på gårdsplanen!


Kelpie pojken njuter i fulla drag av att ha en egen bur!

Beat fick så klart dela sida med Jax i och med att han är snällast! Jag tyckte väll inte att det var direkt nödvändigt att vara instängd i en bur och klättrade runt och tog hjälp av att kliva på Beat för att försöka ta sig ur! Det slutade med att de knölade ihop sig längst fram emor gallret! De får plats båda två om de inte envisas med att ligga så nära utgången som möjligt!


Beat ser ut att tänka: Varför mamma måste jag dela bur med den här?


Våran favorit nos fastande på bild!

Vissa saker bör inte kombineras..

... dit hör magsjuka och kelpievalpar! Fy! Jag har inte fått behålla någon mat som jag har försökt sätta i mig.. Är helt matt och slut i hela kroppen! Att bara gå till hundgården (där Jax och Beat tyvärr har fått spendera mestadelen av sin tid) är ett helt projekt trots att den bara är 30 meter ifrån huset! Jag måste vila en lång stund för att orka gå tillbaka!
Jag har nästan bara legat i min säng och sovit, läst en stund för att sedan sova igen! Guinness har legat på mina fötter och vägrat att röra sig ur fläcken! Guld hunden! Min lilla hjälte! Han vaktar mig mot allt, Beat & Jax, flugor nyfikna katter och annat som kan störa mig!

Nu ska jag ta en liten tupplur!

RSS 2.0