Trevligt besök..

Idag har jag haft Patte, Milli, Filo (pinscher) och deras härliga lilla dotter Lie på besök.. Vi gick en sväng och hundarna fick springa.. Jax han jagade mest svalor.. Mina hundar får inte jaga men fåglar och ekorrar ser jag mellan fingrarna på.. Dåliga jag..
 
Vi fikade, pratade strunt sedan kollade vi in fåren och jag visade lite vallning med Beat. Jag körde INTE Jax på lilla flocken (men såå svårt det var att låta bli) utan han fick gå en sväng på stora flcoken nere vid sjön när jag skulle vattna dem  tidigare idag. Nu börjar han verkligen bara jobba på. Söker sig ut helt själv och slår ut så fort han ser djur, rundar dem och jobbar dem bra till mig.. Utan ETT ENDA KOMMANDO! Så ska det vara!! Jag känner att vi verkligen börjar bli ett team när det gäller att flytta, jobba och fixa med fåren. Näst nästa helg är det upp till bevis för mina grabbar.. Då ska de få jobba kan jag lova. Får klippnings kurs här på Beteby och jag ska stå för i sort sett all får förflyttning under hela kursen. Tur att man har två hundar!

Beat fick också gå lite på stora flcoken och se på tusan.. Nu var han så lugn och fin. Skötte sig som en prins. Jag blir INTE klok på den hunden. Idag när jag skulle visa upp honom var han sååååå vid.. För att sedan vara såååå het i fösningen. Men han gick ok.. Fåren var som tokiga. Det har mer eller mindre blåst storm HELA dagen och då blir alla djuren som tossiga!

Vallat ankor har vi gjort också. Jax fick putta lite och my god en sån känsla han har.. Beat vågar jag inte testa med, det ska gärna finnas ankor kvar när Miche och co kommer hem..

Nu ska alla djuren få sitt, in och ut och mat och vatten och allt vad det är!

Frusterande träning..

Jag blir såå trött! Varför kan aldrig mina hundar gå jämt i träningen.. Jag känner det som om jag aldrig vet var jag har dem.. Idag på förmiddagen körde jag Beat och Jax en sväng nera på tränings fältet med 6 får.. Beat går som ett as.. Kan inte hämta, inte stanna och inte flanka.. Nehe.. Vad gör man då! Börjar om på nytt eller??
Fösningen gick bra så länge han var nära mig annars var det bara hans härliga "mina djur, det är mina djur"- tankar som var framme.. INTE roligt alls!

Men så har vi Jax däremot.. Skickar lite kaxigt ut honom på ett hämt då fåren står i andra sidan av fältet i ett hörn.. (jag vet att det är att vara för kaxig, men jag kunde inte låta bli).. Ca 250-300 meter och vinklad framdrivning.. Han gör ett fullkomligt KLOCKRENT hämt och jag kan styra honom som om han var radiostyrd.. Går en IK-1 fösning/drivning där fåren gick som på ett snöre.. Jag bara log hela vägen och han bara gick och gick och gick.. Tog och delade vid staketet för att göra det lätt, han kom in bra men sedan vända han sig mot fel flock (kanske jag var otydlig?).. Men då tänker jag.. VARFÖR tävlade jag inte honom någonstans idag då han bevisligen var SUPERTOPPEN!! Jag kan bara drömma om vad vi skulle fått för poäng om det var så att detta var en tävlingsdag (jag vet att det var hemma plan, men ändå!)..
HAN HAR ALDRIG GÅTT SÅ HÄR BRA!!


Fin smygarn på Kelpie Mästerskapet..     Foto: Karin Brännström

Det är så jag vill ha det när jag tävlar (oberonede i vad).. Man ska ha en hund som går 100% hemma för att då kan man ju vara glad om man får till en sisådär 80% i början av karriären.. Jag ska inte gräna mig över kelpiemästerskapet! Det har aldrig hänt (vadå förtränga?)!!

Det roligaste utav allt! Jag har inte träna nått sedan kelpiemästerskapet.. Bara gått någravändor på den stora flocken utan att kappt styra honom alls.. Är det nykeln till framgång.. Inte träna bara jobb.. På Beat hade det nog gått åt skogen, men kanske på Jax, han ska bara flytta får helt enkelt.. Lydnaden har jag då han är så otroligt villig att vara tillags! Svåra underbara hund! Men uhhh så rolig!


Jax med Kelpie Mästerskapets 15 får, nu tränar vi på 200..
Foto: Karin Brännström

Regn, sol, moln och TRÄNING..

Idag har det varit sol, moln för att sedan tok regna.. Suck.. Jag och mina pojkar var på väg tillbaka efter att ha tittat till några får och vattnat.. Då bara öppnar sig himlen. BLÖTA blev vi kan jag lova!

Passade på att träna hundarna (innan regnet) en sväng. Jax fick samla ihop de ca 250 tackorna varav några har lamm.. Han sköter sig fint på stor flock, han jobbar bara på om man inte ber honom om nått särskilt! Han fick trycka iväg dem en bit och sadan gick jag och hämtade Beat.. Tänkte att han skulle få hämta dem men han bara såg dem inte.. Det var i och för sig högt gräs men han hade ju tittat på när Jag och Jax gick i väg med dem.. Nu fick jag använda alla kommandon och visslor jag någongång lärt honom.. Jag vill att han ska fortsätta söka efter djur om jag skickar honom. Därför fortsatte jag att tjata! Det tog sin lilla stund men när han väl såg dem så ser man hur hela hunden bara slappnar av och slår ut fint som "JAHA, var det där dom stog!?!"..

Beat har som vanligt lite svårt att växla från träning på liten flock till arbete på stor så jag fick flanka honom lite.. Planen var nu när jag har tillgång till både stor och liten flock att träna på att jag skulle växla med Beat så mycket som det bara går för att han ska lära sig att TÄNKA hela tiden och inte bara kasta sig in i saker han senare inte reder ut.. Däremot fick han putta lite på två tackor med små små lamm och satan i gatan en sån stil han fick då.. Han ålade sig fram längs marken. Då önskar man att man hade kameran med! Jag har sett på båda mina hundar att de blir mer "stylsh" om de är lite spända. Och bevisligen var tackor med små lamm Beats dröm. Men han skötte sig exemplariskt. Sedan fick han ett "lock back" och så fick han samla den stora flocken som brett ut sig under tiden. Nyttig för en liten bc hjärna.

Jag bara älskar att fixa och fnula så där med fåren.. Gå ner på morgonen, smala ihop den kolla så att alla är okej, träna lite, fylla på vatten och sedan ta en promenad.. Så skulle man ha det vet ni!
 
Jag har kört två pass med Miches hundar också.. Nyttigt att träna andra hundar, alltid lär man sig nått.. Man måste tänka och vara med på ett annat sett än om man kör sina egna. Då vet man oftast vad man måste passa på.. Men träningen går framåt enligt mig..Vi får se vad Miche säger då han kommer hem??

Nu ska jag ta mig en promenad.. Får se hur många jag tar med mig.. Jag ÄLSKAR att gå promenad med många hundar så denna gången blir det nog fem.

Kelpiemästerskapet...

Besvikelse, bittra tårar på en härligt bra arrangerad tävling.. Ni förstår nog hur det gick..

Tänker inte skriva någon super lång (bort)förklaring, tänker inte försöka klura på vad som gick snett.. Tänker bara gråta några tårar och sedan snabbt konstatrera att det fortfarande är lika kul att träna hund, att han (Jax) fortfarande går som en gud, att jag fortfarande känner att han är hunden med stort H..


Indrivning i hanteringen = full pott men jag tror inte att startnummer 7 är vårt lyckonummer..
Foto: Karin Brännström


Många fina prestationer fick man se, jag känner någonstans att Working Kelpien faktiskt är på väg åt rätt håll!

Grattis alla det gick bra för!

Jag fick träffa Jax syster Blessie som gick novisklassen.. Vilken fin hund! Jag har just nu kommit på jag är TOTAL förälskad i små helsvarta kelpisar som går som tåget.. En sån ska jag ha någon gång..


Veam's Blessie

Nu i dagarna som kommer är vi gårdsvakt.. Det vill säga: hästar, hundar, får, katter, blommor och gud vet allt.. Men det är bara roligt.. Fyra hundar att träna också.. Mina egna och så två av Miches. Ska bli spännade!

Uppladdning..

Efter några dagar i solen på bryggan på vårat härliga landställe var det dags att återvända till verkligheten. Första stopp Solvalla, käka med pappasen, hejja lite på hästar och sedan Beteby med HELA familjen Sandström. Nu är vi på plats och genrepet är inbokat till 05.00 i morgon bitti.. Hua men vad gör man inte! Vi får se om vi kanske tränar lite hantering under dagen.. Nyss var vi ute och körde hundarna i skenet av fullmånen.. Häftigt! Jax var som en blå liten kanonkula oj oj oj vad det gick men det gick bra också så då är det roligt.. Han är så söt för ju mer ladda han är desto mer stil får han.. Vilkeninnebar att han idag kappt lämnade marken då han gick.. Han mer gled fram som någon slags blå vålnad. Jaja vi hoppas att Awes fåren inte är rädda för spöken och så får vi se hur det går i morgon.. Laddade är vi allt! Detta ska bli så SJUKT kul!

Beat är bortlämnad till Johanna över helgen! TACK underbaraste du! De skulle på aussie-träff och gud vet allt! Det blir nog bra!  

Tomt är det med bara en liten Jax, det känns att vår lilla flock inte är fulltalig!

Nehe nu väntar sängen, vi får ju SOVA hela FEM timmar!

Måste ju nämna.. HUNDHIMLEN HAR FÅTT SIG EN NY STJÄRNA.. Miche och Anitas Assi finns inte mer.. 14 ½ år är en lång tid..

Kolla in henne på YouTube förra året på Bobby kursen, 13 år gammal och går som tåget..

Hantering är kul!!

Efter att ha hoppat runt som en tok i köket på Beteby och gråtit av lycka över Jax höfter var det dags för lite träning och fix med fåren.. Uppdraget var följande: Hämta upp ca 200 får, in med dem i fårhuset, sortera ut de märkta och sedan tillbaka med dem..

Beat fick hämta dem och driva dem över en väg och genom en annan hage, över gårdsplanen och in i fårhuset. Gick till att börja med inte bra alls, han sprang och beteede sig.. När jag lyckades få honom att koppla på huvudet gick det bättre men han var fortfarande spänd.. Han springer då som en tok och detta resulterar ju såklart att han blir sååååå trött i värmen. Men fåren gick med lite krångel, mest mitt fel då jag styr FEL! Det tar ett tag att hitta tillbaka till att arbete men honom då man har haft 3 intensiva tränings veckor på några på lätt fotade får..

Men han är en klippa. Han gå fram som en maskin och jag gillar det men inser också att jag inte har några 1000 får att jobba dagligen på.. Tyvärr! Då blir han betydligt lugnare i huvudet!

När fåren väl var på sin plats så fick de pusta ut lite sedan var det dags för Jax att göra sin debut i en hanterings anläggning. Vi har tränat ytterst lite i en rundfålla och någon gång har han väll fått gått några varv i nån av Miches boxar inne men detta är han HELT grön på..




Det som jag är mest nöjd med är hans lugn. Han hetsar inte upp sig och han vill verkligen inte ställa till det.. Jag har alltid tänkt och tyckt att desto mer på hunden är trånga lägen desto bättre. Men när jag stog där med Jax som bara sköter sig. Han trycker på lugn och ser till så att djuren hålls samalde. Fåren kan inte gå snabare genom ränna och skulle han trycka på som bara den skulle det ju bara resultera i att fåren skulle bli stressade och försöka kasta sig genom rännan och då hade det blivit stopp direkt. I och med att han inte tok hetsar upp sig utan behåller lugnet kan han hålla på länge. Efter en halvtimme var han knappt trött! Jag har ju varit sten hård (kanske lite väl hård) på just bett. Jag ville inte ha honom att bita eller bråka. Han väljer medvetet att inte bråka med ett av lammen men när jag ber honom om att gå tillbaka gör han det utan att tveka och trycker på så att det ger sig! Jag är så nöjd när jag ser honom. Han är så underbart behaglig att ha och göra med, han vill hantera djuren bra, han vill göra rätt, han vill lyssna på mig. Jag har länge varit skeptisk till det här med hantering men efter detta tycker jag att det är toppen kul!


Måste ju passa på att gratulera världens bästa Miche med sin finfina Rex ju..

SUPER MYCKET GRATTIS!!!

Det är ni väl världa!

3a på IK-2 i Ronneby under super svåra förhållanden är INTE illa.. Bästa hämt poängen på hela tävlingen, tänk va den kelpien kan..

MOT SM och vidare eller hur vad det vi sa?



Bilden: Miche och Rex laddar innan start

UNDERBARA NYHETER!!!

Jax har A höfter!



Jag är sååå lycklig, glad, och helt totalt överväldigad! UNDERBARA UNDERBARA UNDERBARA HUND!!!!

Nu ska jag och Jax dyka in i hanteringsanläggningens spännade värld, Miche ska köra hårt med oss i träningen.. Önska oss lycka till!

RSS 2.0